Anica Cevc se je rodila 12. julija 1926 v Ljubljani. Leta 1950 je diplomirala iz umetnostne zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti in 1971 doktorirala na Univerzi v Beogradu. Ko je nastopila službo v galeriji, je bila zanjo prva preskusna naloga retrospektivna razstava o slovenskem baročnem slikarju Fortunatu Bergantu.

Leta 1961 je pripravila slikarski del razstave Barok na Slovenskem. Ko je sredi 60. let prevzela vodenje Narodne galerije, muzejske halje ni odložila. Ves čas, še dve leti po upokojitvi leta 1992, je skrbela za slikarsko zbirko, poleg tega je avtorsko izvedla številne projekte.

Cevčeva je v galerijo pripeljala vrsto gostujočih razstav, vpeljala je raziskovanje slik drugih evropskih šol, ohranjenih na Slovenskem. To je bil dve desetletji nosilni projekt ustanove, oprt na sodelovanje Federica Zerija in Ksenije Rozman. Organizacijsko in z inovacijami, kakršna je bila škrat Gal, ki sta ga ustvarila Svetlana Makarovič in slikar Kostja Gatnik, je podpirala pedagoško delo v galeriji. Začela je gradnjo nove hiše v sklopu Narodne galerije, ki je bila končana leta 1994. Leta 2001 je v galeriji pripravila veliko razstavo slik baročnega slikarja Valentina Metzingerja.

Leta 2006 so ji ob 80-letnici pripravili slavnostno akademijo v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Kot je tedaj povedal kustos Narodne galerije Andrej Smrekar, ki je tudi sam nekaj let vodil Narodno galerijo, je imela Anica Cevc tri ljubezni - baročno umetnost, slovensko slikarstvo in Narodno galerijo.

Ob jubileju so Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, Narodna galerija in Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo poskrbeli tudi za izid zbornika Vis imaginis (Moč podobe), v katerem so zbrani spominski zapisi o jubilantki, njena bibliografija in 18 razprav o baročnem slikarstvu in grafiki.

Na nocojšnji razstavi Nove pridobitve 2001-2010 v Narodni galeriji bodo za Cevčevo odprli žalno knjigo.