Nekaj sto ljudi, ki so se včeraj okoli 14. ure zbrali na Kongresnem trgu v prestolnici, je z glasnim aplavzom pozdravilo prihod župana in njegovo odločitev. Jankovićev nastop pred meščani je bil kratek, mnogo pa ni povedal niti novinarjem. Tako ni razkril, kdo bo sestavljal njegovo ekipo na volitvah in kakšen program bo imela stranka. Vse to bomo izvedeli do 9. novembra, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list. Do takrat bodo po Jankovićevih besedah iskali predloge zaupanja vrednih kandidatov iz vseh slovenskih regij, s terena pa pričakujejo tudi programske predloge, ki bi bili lahko dobri za vso državo ali za določeno regijo.

Na vprašanje, ali bo na kandidatni listi tudi njegovo ime, je ljubljanski župan odgovoril, da sebe ne vidi v parlamentu, saj mu značajsko ustreza izvršilna funkcija, ki je zaznamovala tudi njegovo dosedanje življenje. Čeprav je odločitev glede kandidature že sprejel, jo bo javnosti sporočil, ko bo čas za to. Na voljo ima dve možnosti. »Ena je 'ziheraška', jaz ostanem župan, ne kandidiram za poslanca, in če dobi lista večino, me predlaga za mandatarja. Druga možnost je, da se javim za poslanca kot prvi na listi in prevzamem riziko, da izgubim tri leta županovanja z najboljšo ekipo na svetu, ki jih že imam zagotovljena,« je pojasnjeval Janković. Ob tem je namignil, da je ena možnost zanj varna, vendar ni v skladu z njegovim karakterjem.

Pripravljen je sodelovati z vsemi razen s SDS

Včeraj Janković še ni imel odgovorov na vprašanja o programskih usmeritvah nastajajoče stranke. Je pa poudaril, da bo sledil dvema ciljema: država mora biti na eni strani konkurenčna Evropi, na drugi strani pa solidarna in spoštljiva do vsakega državljana. »Na podlagi tega bo nastal program, ki bo izjemno jasen in ne bo veliko filozofije,« obljublja župan in že napoveduje mnogo manj ministrstev, kot jih imamo zdaj, krčenje števila javnih uslužbencev ter reforme, tudi pokojninsko.
Jankovićeva stranka gre na volitve samostojno, po volitvah pa bo pripravljena sodelovati z vsemi parlamentarnimi strankami razen s SDS. Ta je – tako Janković – v praksi pokazala, da eno govori in drugo dela. Zadržkov za sodelovanje z vsemi drugimi strankami, ki dobro delajo in sodijo v koncept dela, ki ga pozna in zna, ne vidi. Vendar pa bo podrobneje o sodelovanju mogoče govoriti šele po volitvah, ko bodo državljani odločili, koga si želijo, pravi Janković in dodaja, da gre njegova stranka na parlamentarne volitve z namenom zmagati. Njegovo volilno kampanjo bosta vodila Stojan Pelko in Igor Arih.
Zares si pripisuje zasluge za odprtje političnega prostora

»Napovedan vstop tako liste Zorana Jankovića kot liste Gregorja Viranta pomeni vstop dveh resnih tekmecev v volilno kampanjo za državnozborske volitve, vendar se bo ta resnost pokazala takrat, ko bomo na mizi imeli njune programe, ko se bodo odvijala soočenja vseh tistih strank, ki bodo nastopile na teh volitvah. Takrat bodo imeli volilci priložnost videti, ali gre res za kakšne nove rešitve iz sedanje ekonomske, socialne in finančne krize,« je Jankovićevo napoved včeraj komentiral vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer in pozdravil odprtje političnega prostora za nove akterje.

S tem odprtjem se po mnenju predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča tranzicija na levici bliža koncu. »Morda se z Virantovo napovedjo odpira proces za konec tranzicije tudi na desnici.« Kot je pojasnil, sta se največji stranki SD in SDS še včeraj predstavljali javnosti kot edini izbiri, vendar se je to spremenilo z novimi iniciativami, ki »krčenje na dve izbiri predstavljajo kot lažno, domišljavo, arogantno in za razvoj politike in Slovenije v prihodnosti škodljivo«. Zasluge za odprtje političnega prostora in rušenje tranzicijskega modela izbire med dvema strankama je Golobič pripisal predvsem svoji stranki. Ta je namreč po njegovih besedah v na videz tog in nepremičen slovenski politični prostor naredila rez ne le s svojo ustanovitvijo, temveč predvsem z letošnjim »načelnim vztrajanjem pri zahtevah, kaj mora početi kredibilna koalicija«, in svojim izstopom iz koalicije brez oziranja na vse računice.

V SDS so Jankovićevo napoved kandidature včeraj pospremili z besedami, da je sprevod čudne mešanice znanih oseb, borcev za privilegije in proračunskih stroškov na ljubljanskem magistratu navrgel že pričakovano.