"Takšno odločitev smo sprejeli predvsem zaradi tega, ker moramo kot upravitelj poskrbeti za javno infrastrukturo in občinsko lastnino. Hkrati se moramo zavedati, da KC Pekarna ni oaza miru, kar pomeni, da zaradi vlomov, pretepov in vandalizma na nek način poskušamo obvarovati tudi goste Hostla Pekarna," je za STA pojasnila Arsenovičeva, ki kot direktorica MKC Maribor bdi nad nedavno prenovljeno upravno stavbo v KC Pekarna.

"Mislim, da je strah oziroma negodovanje precej odveč, saj kamere beležijo dogajanje ob hostlu, nikakor pa ne posegajo v dogajanje v parku, pred dvorano Gustav, Hladilnico in na celotnem območju. Tako ne vem, zakaj bi se lahko nekdo počutil kot v zaporu, in ne vem, kako bi lahko s temi kamerami ogrožali umetniško svobodo," je dodala.

S tem se je odzvala na odprto pismo programskega sveta KC Pekarna, v katerem je ta opozoril na namestitev dodatnih nadzornih kamer na upravni stavbi. Po njihovih ocenah gre pri tem za "nerazumljivo ožanje osebnega in ustvarjalnega prostora svobode in zasebnosti".

Kot je v ponedeljek za STA povedal član programskega sveta KC Pekarna Marko Brumen, je takšna oblika nadzora v neodvisnem kulturnem centru neprimerna, še posebej v in ob stavbah, kjer se izvaja svetovalna in mladinska dejavnost. "Te kamere ne preprečujejo nobenega vandalizma, ampak so le posledica neke širše globalne miselnosti, ki se ji reče varnostni cirkus," je dejal.

Upravna stavba, kjer imata po novem sedež novoustanovljeni hostel Pekarna in MKC Maribor, je zaenkrat edini obnovljeni del KC Pekarna, ki je 16 let deloval kot središče urbane in mladinske kulture v Mariboru. Čeprav naj bi bil celoten kompleks po prvih napovedih obnovljen v letu 2012, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture (EPK), se je pri ostalih delih kompleksa, to so dvorane Hladilnica, Gustav, Lubadar in MC, obnova ustavila.

Kot pojasnjujejo na mariborski občini, je pri Hladilnici in Lubadarju trenutno v teku postopek javnega naročila za izvedbo gradbenih del. Ta postopek se je zavlekel, saj so morali razpis ponoviti. Prav tako še ni na voljo dovolj sredstev v ta namen.