Clare Hollingworth, ki je v dolgoletni karieri poročala o grozotah vojn iz Vietnama, Alžirije, Bližnjega vzhoda, Indije in Pakistana, je najbolj znana po tem, da je kot začetnica poročala o začetku druge svetovne vojne leta 1939.

Medtem ko je manj kot teden dni delala kot novinarka, je prva poročala o invaziji nacistične Nemčije na Poljsko, saj je bila kot novinarka časnika The Daily Telegraph nameščena v Katovicah na poljsko-nemški meji, kamor so jo poslali, da bi pokrivala poslabšanje varnostnih razmer v Evropi.

1. septembra 1939 je poklicala britansko veleposlaništvo v Varšavi, da bi jim sporočila, da se je vojna začela, potem ko jo je zbudil hrup nacističnih letal in tankov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedala, je morala držati telefonsko slušalko skozi okno, da bi ujela hrup in tako prepričala veleposlaništvo v svoje trditve. Nekaj dni pred tem je poročala tudi o nemških enotah, ki so se začele kopičiti na meji s Poljsko.

"Če nekje divja vojna in če svet to želi, bi jo rada pokrivala," je leta 2009 povedala v pogovoru za AFP. Clare Hollingworth je imela za seboj plodno novinarsko kariero in, kot je dejala za BBC, se redko česa boji; bolj se boji dvigala kot se je katere koli vojne, v kateri je bila.

Sedaj, po domnevni srčni kapi leta 2009, živi z dvema pomočnikoma. Njen pranečak Patrick Garrett, ki piše njene spomine, ki naj bi jih končal kmalu, pa pravi, da je kljub krhkemu videzu psihično še vedno neverjetno močna.