Veliko dvomov o tem, da bo Vettel tudi letos prvak, pa pravzaprav ni bilo. Pred današnjo dirko je imel 124 točk prednosti, na voljo jih je bilo le še 125. Nikoli v karieri ni bil preračunljiv, zato tudi danes ni vozil na zanesljivih nekaj točk točk v ozadju, temveč je skušal zmagati, tako kot že prej devetkrat v sezoni. Načrt se mu ni povsem posrečil, na koncu je bil tretji za Jensonom Buttonom in Fernandom Alonsom, a glavni cilj je bil dosežen. Zdaj ga nihče več ne more prehiteti v skupnem seštevku in z današnjim dnem je uradno postal najmlajši dvakratni svetovni prvak. Vettel je danes star natanko 24 let, tri mesece in šest dni. Alonso je bil leta 2006 ob drugem naslovu skoraj leto dni starejši. Vettel je tako dodal le še eno oznako najmlajši pred svoje dosežke. Bil je že najmlajši dirkač s prvim startnim mestom, pa najmlajši vodilni na dirki, najmlajši zmagovalec dirke, ter seveda najmlajši svetovni prvak. Michael Schumacher, Vettlov vzornik in še vedno tudi tekmec, si je leta 1992 pri 23 letih privozil šele prvo zmago v SP.

V lovu za nedotakljivim Schumacherjem

Rekordi Schumacherja, ki so se ob začasni upokojitvi nemškega zvezdnika zdeli nedotakljivi - sedem naslovov prvaka, 91 zmag in 68 najboljših startnih položajev - pa so ob serijskih uspehih Vettla spet postali povsem zemeljski. Schumacher, sicer ne več tako uspešno kot nekoč, pri 42 letih še vedno dirka. Vettel jih ima šele 24 ...

Ko se je pojavil v formuli 1, se ga je zaradi narodnosti in dobrih rezultatov za kratek čas prijel vzdevek Baby Schumacher. A svojega vzornika Vettel lovi z velikimi koraki in če bo nadaljeval v takšnem ritmu, ga bo čez nekaj let tudi prehitel. Statistika dirkača Red Bulla je odlična: nastopil je na 77 dirkah (prvič junija leta 2007), jih dobil 19 (letos devet), ob tem pa je še 27-krat začel z najboljšega startnega položaja. Starostni rekord dvojnih prvakov že ima, letos se lahko s Schumacherjem izenači po številu zmag v eni sezoni (13), če bo zmagal na vseh preostalih štirih, rekord po številu "pole positionov" pa lahko odvzame Nigelu Mansllu (leta 1992 jih je zbral kar 14, Vettel jih ima do zdaj 12). Že na prvi dirki v Indianapolisu 2007 je osvojil osmo mesto, prvo zmago je dosegel dobro leto pozneje v Monzi še s podružnično ekipo Red Bulla Toro Rosso. Zdaj je glavni zvezdnik moštva, ki je v zadnjih sezonah zavladalo formuli 1.

"Vettel bo le še močnejši"

"Ima veliko željo in voljo po zmagovanju. Zaradi tega je prvak, prepričan pa sem, da bo še močnejši," je mladega nemškega dirkača pohvalil Schumacher, ki je bil danes po dolgem času spet za nekaj krogov v vodstvu dirke formule 1. "Sebastian je preprosto izreden," je lastnik moštva Red Bull Dietrich Mateschitz preprosto utemeljil, zakaj je dobro, da ima v ekipi takšnega voznika. Koliko je pripravljen za uspeh narediti Vettel, je pokazala današnja zgodba iz Suzuke. Nemški zvezdnik je v petek na treningu razbil dirkalnik. Njegova ekipa je naredila vse, da so bolid pravočasno popravili, pri tem pa je ključen rezervni del iz tovarne v britanskem Milton Keynesu prišel na dirkališče šele pol ure pred kvalifikacijami. Vettel je bil v njih najboljši in si privozil izhodišče za današnje slavje. Zdaj je moštvu ponudil, da vse stroške izrednega popravila, ki so znašali kar 120.000 evrov, poravna iz svojega žepa.

"Za nami je fantastično leto, pa še sploh ni konec sezone. Sijajno je, da smo zmagali, zahvaljujem se ekipi. Vselej smo se osredotočali na malenkosti, na vsak najmanjši del, ki lahko prispeva k uspehu. Jasno je, da sam tega ne bi mogel doseči," je po nekaj urah, ko se je nekoliko odpočil po številnih obveznostih napornega dne, dejal sveži dvakratni svetovni prvak. "Nekaj posebnega je zmagati v Suzuki. Povsem drugačni občutki so kot pred letom dni, ko sem slavil prvič. A zdaj še ne bo veliko časa za slavje. Naslednji teden nas čaka nova dirka. Ne strinjam se z oceno, da je za nami lahko leto. Četudi enkrat zmagaš, se moraš naslednjič spet potruditi," je razmišljal Vettel o sezoni, v kateri je spet segel med zvezde, pa je do konca ostala še petina dirk.