Pred japonsko dirko je bilo v svetu formule 1 aktualno le eno vprašanje: ali bo Vettel že danes postal dvakratni svetovni prvak ali pa bo odločitev preložil za kakšen teden? Dvomov o tem, da bo 24-letnik iz Heppenheima do konca letošnje sezone dvakratni prvak, pa pravzaprav ni bilo, saj je imel njegov edini teoretični tekmec Jenson Button zares minimalne možnosti ob pogoju, da bi Nemec do konca sezone zbiral samo še ničle.

Vettel je delno odgovoril že v kvalifikacijah. Čeprav bi mu za naslov zadostovalo že deseto mesto in s tem ena točka, je že v soboto dokazal, da ga zanikajo le najvišja mesta. Z najboljšim časom v kvalifikacijah je postavil tekmecem skoraj nepremostljivo oviro. Dobro je tudi startal, čeprav je edinega tekmeca Buttona pri tem na pol že zrinil s steze. A vodstvo dirke je ocenilo, da je šlo za dovoljen manever in ni ukrepalo.

Krivec. Nepravilna izbira pnevmatik

Vseeno pa je moral na japonskem zmago Vettel prepustiti tekmecem. Tudi zaradi več postankov v boksih, ki so bili posledica nepravilne izbire pnevmatik, dva je opravil že v osmem in 19. krogu, po katerih je padel na šesto mesto. Button se je po svojem postanku krog pozneje na stezo vrnil v vodstvu pred Vettlom in ga z izjemno nekaj krogov pred koncem, ko je bil zadnjič v boksih, tudi obdržal do cilja.

Za nekaj iskric sta spet poskrbela Felipe Massa in Lewis Hamilton. Potem ko sta trčila na prejšnji dirki v Singapurju, tudi tokrat ni šlo brez bližnjega srečanja. Zaradi odpadlih delov z njunih dirkalnikov pa so morali na stezo poklicati celo varnostni avto. Na koncu sta srboriteža iztržila peto (Hamilton) in sedmo mesto (Massa).

Vettel ni tvegal po nepotrebnem

V ospredju pa je Button obdržal minimalen naskok pred Alonsom. Čeprav bi lahko Vettel na tretjem mestu napadel vodilno dvojico, saj je imel hrbet zaščiten s četrtouvrščenim moštvenim sotekmovalcem Markom Webbrom, pa so pri Red Bullu svojemu prvemu vozniku v zadnjih krogih položili na srce, naj nikar ne tvega po nepotrebnem. Vettel jih je ubogal, zanesljivo pripeljal do cilja na tretjem mestu ter se 329 dni po prvem naslovu prvaka veselil še drugega.

"Toliko stvari bi rad povedal, pa preprosto ne najdem besed. Zahvalil bi se rad vsem, ki so mi pomagali. Lepo je, da smo že tako zgodaj dosegli naš cilj. Danes sicer ni šlo vse gladko, saj naše mehkejše pnevmatike niso bile dobre, nato pa je bil Fernando močan tekmec," je dejal stari-novi svetovni prvak. Nemški dirkač je s 24 leti, tremi meseci in šestimi dnevi postal najmlajši dvakratni svetovni prvak v zgodovini formule 1 in odvzel ta rekord prav Alonsu, ki je bil leta 2006 ob drugem naslovu skoraj leto dni starejši.

Button pa ni bil pretirano razočaran. Že pred dirko je priznal, da ne verjame v čudežni scenarij, tako da je bil zadovoljen tudi z zmago na dirki: "Ta steza mi je zelo všeč. Veliko mi pomeni tudi zmaga pred izjemnimi navijači. Lepo je, da smo bili prvi, saj so bile razlike tokrat res majhne."

Schumacher pet krogov v vodstvu

Medtem ko je Vettel peljal naslovu prvaka naproti, pa je nekaj zvezdniških trenutkov spet doživel njegov rojak Michael Schumacher. Proti koncu dirke je bil pet krogov celo v vodstvu, toda ker je moral še enkrat v bokse, je na koncu iztržil šesto mesto. Njegov moštveni sotekmovalec Nico Rosberg je po tehničnih težavah v kvalifikacijah začel z zadnjega mesta, na koncu pa še privozil do točke na desetem.

Sezona se bo nadaljevala s 16. dirki čez teden dni v korejskem Yeongamu.