Poleg Američank so si olimpijske vozovnice zagotovile še branilke naslova svetovnih prvakinj Rusinje, olimpijske prvakinje Kitajke, Romunke, Japonke, Avstralke, Nemke in Britanke. Slovenske telovadke, ki so na prejšnjem SP 2010 v Rotterdamu sicer zasedle 26. mesto, a po odpovedih dveh reprezentanc vseeno lahko nastopile v Tokiu z ekipo, so zasedle 23. mesto.

Zahvaljujoč dejstvu, da so se Slovenke na tem prvenstvu lahko predstavile z ekipo, so imele dve mesti na predolimpijskem turnirju januarja 2012 v Londonu, kjer se bodo delile zadnje vstopnice za OI, že vnaprej zagotovljeni. V internih kvalifikacijah sta tako današnje nastope najbolje opravili Saša Golob in Adela Šajn, ki bosta januarja skušali uloviti olimpijski nastop.

V kvalifikacijskem mnogoboju je bila v odsotnosti branilke naslova Rusinje Alije Mustafine najboljša njena rojakinja, komaj 16-letna Viktorija Komova (60,157 točke), čeprav je na parterju naredila prestop. Drugi dosežek ima Američanka Jordyn Wieber (60,032), tretjega pa Kitajka Yao Jinnan (59,031).

Golobova je kot najboljša slovenska predstavnica na tem prvenstvu kvalifikacijski mnogoboj končala na 86. mestu, Šajnova pa je bila 100. Le malo za njo je SP končala Teja Belak, ki je zasedla 102. mesto, Fiona Novak je bila 107., Ivana Kamnikar pa je končala na 111. mestu.

"Še enkrat se je pokazalo, da je tekma res nekaj posebnega. Dekleta so namreč nastopila slabše, kot smo pričakovali. V sestavah so imele telovadke kar pet padcev z orodij, medtem ko smo upali na maksimalno dva," je takoj po tekmi današnje kvalifikacijske nastope svojih varovank ocenil selektor Andrej Mavrič.

"Poleg tega pa so imele sodnice zelo oster kriterij, ne le do naših deklet, temveč do vseh, zato so punce zbrale tudi manj točk, kot smo pričakovali," je še pojasnil slovenski selektor in dodal: "No, smo pa za zdaj ekipno prehiteli Grčijo, kar pomeni, da smo končali višje, kot smo startali v prvenstvo. Poleg tega sta si dve telovadki pritelovadili nastop na januarskem predolimpijskem turnirju v Londonu. To sta Adela Šajn in Saša Golob, ki sta danes pokazali največ. Tudi druge so bile zelo blizu."

Na preskoku ima od Slovenk najboljši dosežek Belakova, ki je bila v konkurenci 31 telovadk, ki so prijavile dva skoka, 20. (13,449), na dvovišinski bradlji je nastopilo 191 telovadk, najboljši slovenski dosežek pa ima Golobova (12,133) na 99. mestu, na gredi je med 194 telovadkami od Slovenk najboljša Šajnova na 56. mestu (13,500), na parterju, kjer se je pomerilo 191 telovadk, pa je v slovenskem taboru z oceno 12,500 točke na 108. mestu Golobova.

Golobova je po besedah Mavriča sicer imela en padec na gredi, vse ostale vaje pa je naredila zelo dobro, še zlasti parter (12,500). Medtem ko je Šajnova zelo dobro naredila vajo na gredi (13,500), zato pa je za nastop na dvovišinski bradlji prejela zgolj 10,600 točke, pa tudi na parterju (11,033) ji ni šlo vse po načrtih. "Pri Adeli smo že na treningu videli, da na bradlji ne bo mogla izpeljati cele vaje, zato smo se že vnaprej zmenili, da bo enkrat vmes skočila z orodja. Nato pa je imela v sestavi še eno dodatno prekinitev, zato tako nizka ocena. Gred in preskok je naredila zelo lepo, na parterju pa je pri eni od akrobatik padla, tako da je prav tako prejela manj od pričakovanj," je še ocenil Mavrič.