Čeprav je v hiši hospic v Ljubljani prostora za 12 oseb, je trenutno zaradi neurejenega financiranja nastanjenih največ šest stanovalcev, so za STA pojasnili v Slovenskem društvu hospic. Slednje si za ureditev razmer prizadeva vse od marca lani, ko je društvo od Mestne občine Ljubljana prevzelo ključe hiše. To je edina tovrstna hiša v Sloveniji, v sosednjih in bližnjih državah jih imajo več. Po poročanju Dela v Bosni in Hercegovini delujeta dve, na Hrvaškem bodo letos odprli drugo, Avstrija ima tri samostojne hiše hospica, Nemčija jih ima 162, Anglija 217, Italija pet.

Pogoj za dobro paliativno oskrbo je dobra komunikacija med osebjem, bolniki in njihovimi svojci, navajajo v Bolnišnici Golnik, kjer paliativni oskrbi namenjajo posebno pozornost. Bolnikom in njihovim bližnjim svetujejo, naj strokovnjakom, ki sodelujejo v ekipi paliativne oskrbe, zaupajo svoje težave, želje in pričakovanja.

Prav tako je pomembno, da aktivno sodelujejo pri načrtovanju postopkov obravnave za čas, ko sami ne bodo mogli aktivno odločati. Gre za odločitve glede odklonitve zdravljenja v bolnišnici v zadnjem obdobju bolezni, odklonitve oživljanja in ostalih postopkov brezupnih poskusov podaljševanja življenja. Tako bolnik in njegovi svojci postajajo enakovredni člani ekipe in aktivno sodelujejo pri zdravljenju, na svoji spletni stran navajajo v Bolnišnici Golnik, kjer obravnavajo predvsem pljučne bolezni in alergije.

Dnevno se s paliativno oskrbo bolnikov srečujejo tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki je slovenski center za celostno obravnavo bolnikov z rakom. Izvajajo osnovno paliativno oskrbo na bolniških oddelkih, v ambulantah in posvetovalnicah ter specialistično paliativno oskrbo na oddelku za akutno paliativno oskrbo.

Ta oddelek je tudi učna baza za izobraževanje osebja, zaposlenega na onkološkem inštitutu in drugih zdravstvenih ustanovah. Namenjen je opravljanju kliničnih raziskav iz paliativne oskrbe in je tudi psihosocialna podpora svojcem med boleznijo in med žalovanjem. Program prav tako vključuje sodelovanje in pomoč tudi drugim izvajalcem v Sloveniji z namenom zagotavljanja nepretrgane paliativne oskrbe in razvoja paliativne oskrbe po celi državi, navajajo na onkološkem inštitutu.