Jankovićeva zavzemanja na nacionalni ravni neznanka

Če torej tisti, ki si te dni pri nagovarjanju ljubljanskega župana h kandidaturi na magistratu kar podajajo kljuke, v Jankoviću vidijo edino možnost proti ponovnemu Janševemu vzponu na oblast, nekateri v levosredinskih strankah to kandidaturo vidijo kot uničevanje levice. "Kocka je padla... Ljubljanski Jay-Z gre na volitve... uničit levico..." je na Facebooku zapisal glavni tajnik SD Uroš Jauševec. Svoje navedbe o uničevanju levice nam je včeraj pojasnil z besedami, da na primer v Veliki Britaniji, ko kaže, da bodo laburisti izgubili volitve, ne pride neki magični rešitelj z novo stranko, prav tako se kaj takega ne dogaja v drugih razvitih zahodnih demokracijah. Nasprotno pa so v Romuniji, Bolgariji in nekaterih drugih vzhodnoevropskih državah poznani primeri, ko so na mesto etabliranih strank stopili populisti, demagogi. Jauševec se sicer strinja, da politične stranke delajo napake, a se sprašuje, ali to že upravičuje, da skuša nekdo na tak način vstopiti v politični prostor. Še zlasti nekdo, ki je že stokrat dejal, da ne bo kandidiral. Poleg tega glavni tajnik SD ocenjuje, da Janković proti Janši ne more zmagati, bo pa pobiral glasove etabliranim strankam.

Minister za pravosodje Aleš Zalar se sicer strinja, da bi se z Jankovićevo kandidaturo karte na političnem polju premešale. A pravi, da tega v LDS ne vidijo kot pretnjo z uničenjem. "Morda v Jankovićevi kandidaturi vidi grožnjo levica, v sredini, kjer se vidi LDS, tega ne razumemo tako," pravi Zalar, ki je prepričan, da bo LDS s svojim programom in rezultati dosedanjega dela znala prepričati volilce.

Sekretar Zares Bogdan Biščak pa ocenjuje, da je vprašanje, koga bi uničeval Janković, napačno. Pravo vprašanje je, kaj Janković prinaša. "To pa bomo izvedeli, če bo kandidiral in ko bo predstavil program," je dejal Biščak.

Znano je namreč, za kakšne projekte se Janković zavzema kot župan, ne pa tudi, kaj bo ponudil na nacionalni ravni oziroma kakšen bo njegov program. Po Jauševčevem prepričanju pa bo morebitni Jankovićev vstop v kampanjo sprožil prav vprašanje, kaj je levica, in se bo kampanja v pomembnem delu vrtela okoli tega vprašanja.

V parlamentu se ne vidi

Zoran Jankovič je v sredini izjavi za medije dejal, da pri odločitvah ni potreben samo razum, temveč tudi naboj. "Dokler se ta odločitev pri meni ne prelomi", so, tako ljubljanski župan, mogoče samo špekulacije. A se v zadnjih dneh pojavljajo informacije iz Jankoviću bližnjih krogov, da se že pripravlja na ustanovitev stranke, v katero vabi zlasti ugledne gospodarstvenike in druge znane Slovence. Ob tem se postavlja tudi vprašanje, ali bo Janković sam sploh kandidiral na volitvah ali se bo pojavljal zgolj kot možni mandatar. Na sredinem pogovoru z novinarji je namreč odločno zatrdil, da se v parlamentu vsekakor ne vidi. A bi v primeru, če bo kandidiral za poslanca, v parlament skoraj gotovo prišel, če njegova stranka ne bo dosegla najboljšega rezultata, pa je možnosti, da bi se preselil v premierske prostore, kaj malo. Izvolitev za poslanca pa bi tudi pomenila, da Jankoviću preneha županska funkcija. Po spremenjenem zakonu namreč poslanec v tistem trenutku, ko državni zbor na konstitutivni seji potrdi njegov mandat, ni več župan, pred tem pa se poslanskemu mandatu, ki mu še ni bil potrjen, ne more odpovedati.