Bolj kot prepričljiva zmaga v županski tekmi je za razumevanje fenomena Janković pomemben rezultat njegove liste, ki je že v prvem mandatu v mestnem svetu dosegla večino. Jankoviću tako ne v prvem, še manj pa v tem mandatu ni bilo treba sklepati koalicij s kakšno stranko, tako da je zastavljene projekte lahko uresničeval povsem po svoji volji.

Ob izredno disciplinirani listi in podpori SD ter LDS mu je že v začetku prvega mandata uspelo spremeniti statut občine in močno omejiti razprave v mestnem svetu. Če so seje mestnega sveta v času Danice Simšič s pogostimi prekinitvami trajale kar po več dni, so pod Jankovićem tudi zaradi tihe podpore levih strank tekle po pričakovanem scenariju in se končale, še preden so mestni svetniki postali zares lačni. Navadno je večino sklepov mestni svet potrdil brez razprave, opozicija je na polno udarila le ob kakšnih res kontroverznih temah, a to ni kaj dosti pomagalo, saj jo je potem s svojo listo vedno znova gladko preglasoval. Zaradi nepopustljivega (večina političnih nasprotnikov bi rekla arogantnega) vodenja sej je pogosto prihajal v kratek stik predvsem s svetniško skupino SDS, poglavje zase pa je odnos s svetnikom Zelenih Slovenije Miho Jazbinškom, ki ga je aprila letos zaradi ostrega spora o javno-zasebnem partnerstvu za gimnastično-plavalni center Ilirija Janković celo izključil s seje.

Takrat sta se začela zbadati že nekaj točk prej, ko je Janković Jazbinšku zabrusil: "Gospod Jazbinšek, če rabite gostilno, pejte v Sokol, tam pa si privoščite en pir, bom jaz vam plačal, da ste tlele v miru…" Dokončno je obema prekipelo pri odločanju o Iliriji. Magnetogramski zapis seje gre takole: Janković: "Jazbinšek! Zdaj pa, še enkrat, no! Jaz ne vem, če ste vi tam, a ste vi res prepametni? Zdaj vas pa res vprašam. A znate? A znate bit tih pol minute?!" "… iz dvorane - nerazumljivo…" Janković: "Tiho bodite! Tiho! Zaprite!" Miha Jazbinšek: "Vi bodite tih! … nerazumljivo..." Janković: "Zdaj vam pa izrekam ukor. /.../ In naslednje bom dal na glasovanje, da se vas izključi in vas bom dal izključit iz te seje. Če se boste še enkrat oglasil, brez da imate besedo." Ker Jazbinšek ni spoštoval opomina, ga je Janković iz seje izključil. In ker ta ni hotel oditi iz dvorane, je Janković sejo prekinil. Spektakel se je s tem šele dobro začel, saj je Janković ob nadaljevanju seje čez mesec in pol varnostnikom naročil, naj Jazbinška ne spustijo na Magistrat, v spor pa se je vmešala celo policija.

Glede na dosedanje županovanje je torej zelo težko reči, kako bi se Janković znašel v koalicijskih kupčkanjih in usklajevanjih na državni ravni. Tudi sam je namreč večkrat izjavil, da ga strankarske spletke odbijajo in vedno znova poudaril, da želi delovati kot menedžer, čeprav je jasno, da je te okvire že zdavnaj presegel. Težko si je Jankovića predstavljati tudi kot vodjo ekipe, ki bi mu jo vsilili drugi, saj je zanj značilno, da se zanaša na svoje ljudi, zelo težko pa sprejme argumente drugih.