"Nisem spremenil mnenja. Za takšne primere bi izrekel doživljenjsko prepoved," je bil strog Coe, ki v teh dneh sicer gosti visoke predstavnike Moka med ogledom bodočih olimpijskih prizorišč.

Primer Merritt bi lahko sprožil plaz podobnih odločitev: športniki, ki jim je Mok prepovedal nastop na OI, čeprav so odslužili kazen zaradi dopinških prekrškov, bi se lahko zgledovali po Merrittu in vložili pritožbe. Američan, olimpijski prvak v teku na 400 metrov izpred treh let, je namreč v Lozani spodbijal Mokovo prepoved, potem ko je že julija odslužil 21-mesečno prepoved nastopanja zaradi jemanja anaboličnega steroida dehidroepiandrosterona. Mok mu je na podlagi lastnega pravila, da lahko kot krovna olimpijska organizacija prepreči nastope na igrah vsem športnikom, ki so dobili več kot šestmesečno prepoved zaradi dopinga, že prepovedal londonski nastop, vendar je odločitev Cas spremenil.

Samo ameriška protidopinška agencija USADA je naštela 33 športnikov, ki bi v skladu z določitvijo Cas lahko nastopili na igrah, kar bi jim Mok sicer preprečil. Podobno je v državi gostiteljici, kjer primer Merritt odpira vrata vsaj dvema znanima športnikoma z dopinško preteklostjo, atletu Dwainu Chambersu in kolesarju Davidu Millarju.