Priprava novih pogodb med

Luko Koper

in njenimi podpogodbeniki, ki bi Luki omogočile izvedbo nadzora v primeru utemeljenih sumov kršitev, je bila ena ključnih zavez ob preklicu stavke delavcev IPS v avgustu. Vendar je kljub dolgotrajnim pogovorom nove pogodbe do začetka tedna podpisalo le 27 od 42 Lukinih podpogodbenikov. Uprava Luke je zato prejšnji petek sklenila, da vsem podjetjem IPS, ki do konca septembra niso pristali na podpis novih pogodb, odpove stare pogodbe, in to z enomesečnim odpovednim rokom.

Zlasti v dveh gospodarskih interesnih združenjih, GIZ Izvajalci luških storitev pod vodstvom Aleksandra Kreblja, in že omenjenim združenjem pod vodstvom Gaka, so bili do rešitev, ki so jih pripravili v Luki, skeptični. Vendar je Krebelj že v ponedeljek napovedal, da bo večina podjetij IPS do konca tega tedna verjetno podpisala nove pogodbe. Po zadnjih podatkih Luke je podpisnikov 39, med njimi pa je po Gakovih besedah vseh osem podjetij, članic GIZ izvajalcev pristaniških storitev. Kot je pojasnil Gak, je ena firma podpisala že pred časom, preostala pa so podpise prispevala v torek, in sicer "izključno zaradi koristi naših delavcev".

Gak namreč ni bistveno spremenil mnenja glede novih pogodb, vendar so močno odvisni od Luke in bi v primeru, da ne bi podpisali, 60 odstotkov njihovih ljudi ostalo brez dela. Iz Luke Koper pa so sporočili, da podjetja IPS, ki so podpisala nove pogodbe, pokrivajo več kot 90 odstotkov potreb po naročanju storitev, kar pomeni ohranitev delavnih mest za njihove zaposlene.

Predsednik uprave Luke Gregor Veselko je ob tem izrazil veselje, da je prevladal zdrav razum. "Zdaj se moramo vsi skupaj truditi, da nova pogodba ne bo le mrtva črka na papirju v delu, ki govori o zaščiti delavcev," so Veselkove besede povzeli v sporočilu za javnost. Veselko ob tem napoveduje, da bo Luka Koper igrala aktivno vlogo povezovalca delavcev in njihovih delodajalcev, vse tri strani pa bodo iskale nov model sodelovanja, ki bo dolgoročno uredil problematiko izvajanja pristaniških storitev.