V obeh konkurencah bo letos nastopilo deset klubov. Pri dekletih je to zdaj že ustaljena praksa, pri fantih pa se je liga skrčila za dva predstavnika, saj sta se tekmovanju odpovedala Duol in Gokop Fram, enako pa so storili tudi drugoligaši. Med pozitivnimi novostmi lahko izpostavimo elektronski zapisnik in statistiko (Data volley), ki bosta od zdaj obvezna za vse člane moške in ženske prve lige. S tem bo lažje spremljati rezultate, jih objavljati in obdelovati, obenem pa bo mogoče vse skupaj spremljati v živo na strani Odbojkarske zveze Slovenije (OZS).

Vloga absolutnega favorita v moški konkurenci pripada ACH Volleyju, ki ne bi smel imeti težav z osvojitvijo obeh domačih lovorik. Lani je za presenečenje z uvrstitvijo v finale državnega prvenstva in finale pokala poskrbela UKO Kropa, ki pa je ostala brez številnih tvorcev uspeha. Ti so se v večini preselili v Calcit Volleyball, ki prevzema vlogo prvih zasledovalcev ACH Volleyja. S to trditvijo pa se ne strinja mladi strokovnjak na kamniški klopi Luka Slabe: "Nikakor ne sprejemam, da smo druga najboljša ekipa v ligi. Letošnje prvenstvo bo še bolj izenačeno kot prejšnje, zato je mogoče praktično vse. Za drugo mesto bo ogorčen boj, mi pa bi bili zadovoljni, če bi se uvrstili med najboljše štiri."

Če bosta pri moških ACH Volley in Salonit na začetku sezone namenila več pozornosti slovenskemu prvenstvu kot srednjeevropski ligi, je drugače pri dekletih, kjer se bosta Calcit Volleyball in Nova KBM Branik državnemu prvenstvu priključila v kasnejši fazi. V obeh zasedbah je prišlo do sprememb, a še vedno je pričakovati, da bosta prav omenjena ženska kluba zaigrala v obeh slovenskih finalih.

Državno prvenstvo, 1. krog, jutri, moški: GO Volley - Calcit Volleyball, SIP Šempeter - Panvita Galex, UKO Kropa - Maribor SGŠ Radovljica, Astec Triglav - Krka, ACH Volley - Salonit Anhovo, ženske: Kema Puconci - Aliansa, UOK Vital - Luka Koper (sreda 26. 10.), HIT Nova Gorica - Formis Bell, Prevalje - Jesenice-Bled.