Nova Gorica Večno aktualni in mnogokrat reinterpretirani Cankarjevi Hlapci nocoj prvič dobivajo mesto tudi na odru Slovenskega dramskega gledališča v Novi Gorici. Skozi njih o novi oblasti po volitvah in bitki za položaje razmišlja mlajša generacija. Režijo je prevzel mladi režiser Miha Golob, prvo priložnost ustvarjanja v novogoriškem gledališču pa so s predstavo dobili tudi kostumografinja Nina Holc, dramaturg Krištof Divjak in skladatelj Vasko Atanasovski.

V gledališču zagotavljajo, da nas bodo Hlapci tudi tokrat soočili z našim razumevanjem demokracije, dialoga in tolerance ter odgovorili na bistveno vprašanje o tem, kaj Slovenci počnemo sami s seboj. Upornega učitelja Jermana, ki ne upogne hrbta pod bičem in ne obrne plašča, bo uprizoril Kristijan Guček, vloga župnika, Jermanovega protikarakterja, pa je pripadla Mihi Nemcu.

"Prišel je čas, da o Hlapcih spregovori mlajša generacija," meni umetniška vodja gledališča Ira Ratej. "Hlapce smo zaprli v Plečnikovo Peklensko dvorišče, tako kot je Plečnik zaprl svoje študente, moderniste. Vsak večer se nato to dvorišče odpre in se ponovi ista zgodba," zasnovo predstave razkrije režiser Golob. Po njegovem prepričanju so Hlapci Cankarjevo vizionarsko delo: "Hlapci smo namreč vsi, ki dopuščamo tak sistem in nič ne naredimo, da bi ga spremenili."

V predstavo je vključen skoraj ves ansambel novogoriškega gledališča, poleg omenjenih igralcev bodo v predstavi nastopili še Aljoša Ternovšek (kot gost), Radoš Bolčina, Bine Matoh, Marjuta Slamič, Helena Peršuh, Teja Glažar, Milan Vodopivec, Jože Horvat, Maja Nemec, Vesna Vončina (kot gostja), Mira Lampe Vujičić, Branko Ličen in Nevenka Vrančič. no