Za razliko od zadnjih sezon bosta pri moških od začetka nastopala tudi ACH Volley in Salonit, ki sta prejšnja leta zaradi nastopa v srednjeevropski ligi začetek izpustila, kakor bosta v novi sezoni spet storila ženska kluba Nova KBM Branik in Calcit Volleyball, oba še vedno vidita motive v tekmovanju srednjeevropskih klubov. Naslova državnih prvakov branita ACH Volley in Nova KBM Branik, ki bosta tudi letos ob Calcitu Volleyballu pri ženskah glavna favorita.

Primat ostaja ACH Volleyju, zanimiv boj za drugo mesto

Moške ekipe so v prestopnem roku doživele kar precej sprememb tako na igralskih kot trenerskih mestih, toda nobena ekipa se ni tako okrepila, da bi lahko ogrozila primat ACH Volleyja. Kakšno presenečenje sicer ni izključeno, toda, s čimer se strinja tudi kapetan ljubljanskega kluba Andrej Flajs, toda kakovostna razlika med ACH Volleyjem in drugimi je še vedno tako velika, da je sprememba na prestolu praktično nemogoča.

Zato pa bo bolj zanimiv boj za drugo mesto, za katerega se bo potegovalo več klubov. V prvi vrsti kamniški Calcit Volleyball, ki ga bo po novem vodil Luka Slabe, murskosoboška Panvita Galex in kanalski Salonit, ne sme pa se pozabiti niti na lansko presenečenje prvenstva Uko Kropo in stabilni Astec Triglav. Omenjeni klubi so glavni kandidati, da se po prvem delu tekmovanja uvrstijo v modro skupino, ki jo bo lovila tudi ekipa GO Volley, naslednica Marchiola Prvačine. V boju za obstanek strokovnjaki vidijo Krko, Sip Šempeter in Maribor.

"Nikakor se ne strinjam, da smo druga najbolj kakovostna ekipa v ligi. Letošnje prvenstvo bo še bolj izenačeno kot prejšnjo, zato je mogoče praktično vse. Za drugo mesto bo ogorčen boj, mi pa bi bili zadovoljni, če vse bi uvrstili med najboljše štiri. Z ekipo sem zadovoljen, v njej nimamo tujcev, zato pa sem dobil prav vse igralce, ki sem si jih želel," meni trener Calcita Volleyballa Slabe, podobno razmišlja tudi Dejan Fujs, trener Panvite Galexa: "Jedro naše ekipe je ostalo isto. Odšli so trije igralci, prišli pa štiri novi. Mi gremo korak za korakom. Najprej se želimo uvrstiti v modro skupino, nato pa videti, kam lahko sežemo. Tiha želja je, da se uvrstimo v polfinale tako v prvenstvu kot v pokalu."

Pri ženskah v vlogi favorita Calcit in Nova KBM

Kot že rečeno, bosta pri ženskah ekipi Calcita Volleyballa in Nove KBM izpustili prvi del prvenstva, preostalim ekipam se bosta priključili šele v modri skupini. Obe sta doživeli spremembe, toda obe bi se morale uvrstiti v finale, obe pa tudi računata na uvrstitev na zaključni turnir srednjeevropske lige.

Mariborčanke so od lani najbolj izgubile z odhodom srbske podajalke Aleksandre Milosavljević, direktor kluba Mitja Koželj pa pogreša tudi mlado Lino Pajnik, ki je zaradi študija stomatologije odšla v Ljubljano k Slovingu Vitalu. V nasprotni smeri je odšla Elena Kučej, mladinska reprezentantka, pomlajevanje ekipe pa je mariborski klub nadaljeval tudi s prihodom odlične Gorenjke Nike Blagne.

Kamničanke so zapustile Valentina Založnik, Urša Podlesnik in Jelena Strel Kosmač, zato pa sta prišli sestri Nika in Eva Mori, Elmina Handanović, libero Lea Urbančič in dve novi tujki. V klubu menijo, da imajo dovolj kakovostno sestavo, da se lahko z Mariborčankam enakovredno borijo za naslov, želijo osvojiti vsaj eno lovoriko. Do spremembe je prišlo na klopi, Francija Obolnarja je zamenjal Oleg Gorbačov.

Za tretje mesto naj bi se borile igralke Alianse, Kopra in Slovinga Vitala, prav tako se ne sme odpisati vedno nevarnih mladih Novogoričank.