Slavko Mežek, glasbeni pedagog in ustanovitelj društva, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) predvsem pa - kot sam poudarja - oče štirih otrok, je za STA napovedal, da bodo kazensko ovadbo zoper komisijo oprli na več zakonov pa tudi na deklaracijo o pravicah otrok.

"Komisijo bomo ovadili, ker stoji za izborom literature, ki je za otroke nesprejemljiva. Postopek naj ugotovi, ali je izbor knjig Na zeleno vejo, ki bi lahko sodila v pornografijo, in Oči, ki bi bila lahko tudi priročnik za mučenje živali, pravi pristop za obvezno branje v tekmovanju v negovanju materinščine," pravi Mežek.

Predsednik državne komisije za tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje Igor Saksida je za STA izjavil, da je začuden nad takšnimi postopki, saj je "literatura tu zato, da o njej razpravljamo, ne pa, da jo preganjamo". Zagotovo komisija ni želela s tem predlogom ne pohujševati, ne zlorabljati ali karkoli takega, trdi Saksida in dodaja, da so želeli dati problemsko literaturo v branje sposobnim pa tudi predrznim mladim bralcem.

"Ne vem, kaj bi lahko bil predmet kazenske ovadbe, kaj bi bilo očitano kaznivo dejanje," se čudi Saksida. Navsezadnje gre za knjigi, ki sta javno dostopni v javnih knjižnicah in sta bili celo med finalisti za nagrado večernica, poudarja in dodaja, da je tekmovanje organizirana oblika branja, ki pa nikogar ne sili brati knjig.

Kot je znano, se je letošnji izbor knjig za tekmovanje Cankarjevo priznanje nekoliko spremenil, a temeljno besedilo ostaja knjiga Oči, medtem ko je druga knjiga Na zeleni veji, ki je bila prej obvezna, zdaj le priporočilo. Knjigi sta sprožili debato o primernosti, ker vsebujeta kletvice ter opise spolnosti (Na zeleno vejo), nasilja in mučenja živali (Oči).