Prihaja iz Male Azije in Sredozemlja, a tudi pri nas je imel kostanj nekoč pomembno vlogo pri prehrani v jeseni in pozimi. Iz njega so pripravljali številne, danes žal večinoma pozabljene jedi. Ampak kostanj se v kuhinjo vrača; sploh Francozi in Italijani spet odkrivajo njegove kulinarične čare in zbirajo stare, dolgo časa pozabljene recepte.

Pri nakupu kostanja pazimo, da so plodovi čim večji, ustrezno težki in brez luknjic. Sveži v hladilniku zdržijo največ dva tedna, ampak se v zaprtih vrečkah na njih lahko pojavi plesen. Če kostanj pred uporabo ni svež, ga pred rezanjem za kakšno uro namočimo v mlačno vodo, da lupina nabrekne. Kostanj bo tako lažje luščiti in bo okusnejši. Pred peko ga s čim bolj ostrim nožem v obliki križa zarežemo na ravnem delu. Ampak prerežemo le lupino, sicer se bo kostanj med luščenjem drobil.

Kostanj je najboljši pečen na odprtem ognju oziroma žerjavici. Lahko ga tudi skuhamo, ampak okus se s pečenim ne more primerjati. Če si odprtega ognja ne moremo privoščiti, kostanj najlažje spečemo v pečici. Pekač pokrijemo s papirjem za peko in posujemo s soljo, na to razprostremo kostanje in za pol ure porinemo v pečico, na 220 °C.

Kostanjevi ajdovi štruklji

Za kvašeno testo potrebujemo 400 g ajdove moke, 100 g pirine, polnozrnate pšenične ali bele moke (po želji jih lahko pripravimo tudi samo iz bele moke), 100 g masla, 50 g rjavega trsnega sladkorja, 2,5dl mleka, 25 g kvasa, morsko sol. Za kostanjev nadev še 500 g kostanja, 150 g masla, 2,5 dl kisle smetane, malce mleka, 200 g rjavega trsnega sladkorja, 5 žlic zdrobljenih mandeljnov, 4 rumenjake. Za zabelo še 50 g masla, 2 žlici drobtin.

Kostanj pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo slabo uro. Ajdovo moko poparimo s slano vodo in pustimo, da se ohladi. Vmešamo pirino (ali polnozrnato ali belo) moko ter kvas in testo dobro pregnetemo in pustimo vzhajati. Kuhan kostanj odcedimo, olupimo in pretlačimo. Dodamo maslo, rumenjake, sladkor, mandeljne, nekaj žlic mleka in kislo smetano. V večji posodi pristavimo vodo za kuhanje štruklja. Vzhajano testo na pomokani delovni površini na tanko razvaljamo v pravokotnik. Testo namažemo s pripravljenim nadevom in ga zvijemo. Zavijemo ga v vlažno krpo, potreseno z drobtinami. Zvitek povežemo z vrvico in spustimo v vrelo vodo ter počasi kuhamo 20 minut. V ponvi segrejemo maslo in svetlo opražimo drobtine. Kuhan štrukelj odcedimo, odvijemo in narežemo. Kose zložimo na segret pladenj in potresemo s praženimi drobtinami ter takoj postrežemo.

Več receptov najdete tukaj.