Knjiga Zlata ptica predstavlja zbrana dela Gošnik Godčeve in zajema zbirko pravljic, ki jih je ilustratorka opremila s svojimi podobami. Med njimi so največje klasike našega otroštva, na primer Muca Copatarica Ele Peroci, Pestrna Franceta Bevka, Lučka Regrat Gregorja Strniše, Snežaki v vrtcu Branke Jurce, poleg njih pa še cela vrsta ljudskih pravljic, kot so Zlata ptica, Janček ježek, Povodni mož, Tri botre lisičice, Volk in sedem kozličkov in še bi lahko naštevali.

Ilustraciji Gošnik Godčeve: Muca Copatarica in Janček ježek

"Zelo sem hvaležna za to knjigo, v kateri so moje ilustracije zbrane na kupu," je na predstavitvi v Konzorciju dejala Gošnik Godčeva, urednik Mladinske knjige Andrej Ilc pa je dolgoletni likovni ustvarjalki zaupal, da je tudi sam odraščal z njenimi pravljičnimi podobami. "Ko sem pred 15 leti v roke dobil zgodbo O povodnem možu, ki jo je ilustrirala Ančka, sem takoj doživel vrnitev v otroštvo, ki so ga te ilustracije močno zaznamovale," je dejal.

"Ančka Gošnik Godec se ni navdihovala le pri visoki umetnosti, temveč tudi nad ljudsko umetnostjo, kar je mogoče opaziti v njenih delih. Njene podobe so tako slovenske in izvirne, v njih prepoznamo marsikaj iz naše etnološke dediščine," je poudarila Judita Krivec Dragan, ki je k Zlati ptici napisala spremno besedo.

Po 45 letih ponovna izdaja Pravljic Kristine Brenkove

"Dama slovenske otroške literature" Kristina Brenkova bi letos praznovala 100. rojstni dan. Kljub temu, da so njene zgodbe prisotne tudi v ostalih treh knjigah, ki so jih danes predstavili v Konzorciju, so pri Mladinski knjigi ponatisnili tudi legendarno zbirko njenih pravljic, ki je prvič izšla leta 1966. V Pravljicah je Brenkova takrat zbrala slovenske in tuje ljudske pripovedke, ki so izžarevale "dobro misel in vero v mogočne sile človeškega duha", kakor se je Brenkova izrazila ob prvem izidu.

Celotno zbirko je z ilustracijami opremila Ančka Gošnik Godec.

Veliko Ančkinih nepozabnih ilustracij krasi tudi zbirko slovenskih ljudskih pravljic Za devetimi gorami, od izida katere je sicer minilo že nekaj mesecev. Avtorica knjige Anja Štefan je s terenskim delom po vsej Sloveniji "nabrala" 50 ljudskih pravljic, ki še vedno živijo v našem ustnem izročilu.

Četrta knjiga, Najlepše pravljice, pa je izbor štiridesetih pravljic izpod peresa klasičnih svetovnih in slovenskih pravljičarjev, med katerimi so na primer Anderson, Calvino, Grimm, Beaumont, Joyce, Wilde, Svetlana Makarovič, Ela Peroci, Josip Vandot in Fran Milčinski. Zbirka za „neskončne ure pravljic“ se ponaša tudi z več kot 300 ilustracijami 19 slovenskih in dveh hrvaških avtorjev, tako da so v Mladinski prepričani, da so Najlepše pravljice tudi prava mala antologija slovenske ilustracije, saj so prvič na enem mestu zbrane upodobitve naših najboljših ilustratorjev.

Ilustracija Maše Kozjek za rusko ljudsko pravljico Repa velikanka

Ilustracija Marlenke Stupica za pravljico bratov Grimm Sneguljčica