Na letni ravni se je obseg trgovine na drobno avgusta v območju evra zmanjšal za en odstotek, v celotni EU pa za 0,8 odstotka. V Sloveniji je Eurostat zabeležil rast obsega trgovine na drobno za 6,5 odstotka.

Prodaja hrane, pijače in tobaka se je avgusta v primerjavi z julijem povečala za 0,1 odstotka na evro območju, v celotni EU pa za 0,3 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je na obeh območjih zmanjšala za 0,6 odstotka.

Na mesečni ravni se je sicer obseg trgovine na drobno zmanjšal v dvanajstih in povečal v devetih državah članicah EU, za katere je Eurostat imel podatke. Največje padce so zabeležili v Romuniji (-3,1 odstotka), Nemčiji (-2,9 odstotka) in na Finskem (-2,2 odstotka), največje vzpone pa v Sloveniji (3,1 odstotka), Luksemburgu (2,8 odstotka) in Litvi (2,5 odstotka).

Na letni ravni se je prodaja hrane, pijače in tobaka avgusta zmanjšala za 0,2 odstotka v evrskem območju in za pol odstotka v celotni EU. Prodaja neživilskih izdelkov je bila avgusta v primerjavi z letom prej manjša za 1,3 odstotka v evrskem območju in za 0,7 odstotka v celotni EU.

Med državami članicami EU, za katere je Eurostat imel podatke, je obseg trgovine na drobno na letni ravni manjši v dvanajstih in večji v devetih državah. Največje padce so zabeležili na Malti (-8,8 odstotka), v Romuniji (-6,3 odstotka), Španiji in na Portugalskem (obe -4,6 odstotka), največje vzpone pa v Luksemburgu (11,7 odstotka), Litvi (10,1 odstotka) in Latviji (7,4 odstotka).