Šola v predmestju prestolnice Port-au-Prince, kjer živi nekaj tisoč ljudi, se imenuje "Občinska šola Republike Slovenije" ("Ecole Communale de la Republique de Slovenie"). Po Kirnovih besedah so šolo predali občini Carrefour, pouk bodo izvajali lokalni učitelji, nevladne organizacije pa bodo pripravile program aktivnosti za otroke v novem naselju, ki nosi ime "Vas bratstva".

Poleg Kirna so na slovesnosti med drugim sodelovali tudi župan Carrefourja Yvone Jerome, predsednik nevladne organizacije IRD Global Arhtur Keys, predsednik organizacije ADRA Haiti Fritz Bissereth, predstavnica IRD Slovenije na Haitiju Eva Marn in drugi.

"Omeniti bi bilo treba tudi to, da smo otrokom na Haitiju izročili tudi darila, ki so jih pripravili učenci šole Prežihovega Voranca v Mariboru. Gre za šolske potrebščine, s čimer se je pokazal tudi občutek solidarnosti naših šolarjev v Sloveniji, kar je dogodku dalo en poseben pečat," je za STA povedal Kirn.

Veleposlanik je dejal tudi, da projekt postavitve šole finančno niti ni tako velik glede na to, na kako dober odziv je naletel. "Ta investicija okolju na Haitiju zelo veliko pomeni in gre za dobro izkoriščen denar. V torek sem bil tudi pri zunanji ministrici Haitija Michele Rey, ki se je zahvalila za darilo Slovenije tudi v imenu vlade," je dejal Kirn, ki je z ministrico govoril kot zadnji tuji predstavnik, preden je parlament isti dan potrdil novo vlado na Haitiju.

"Na podlagi tega, kar sem opazil na Haitiju, lahko povem, da je razvojna humanitarna pomoč Slovenije lahko izjemno učinkovita, ne le dobrodošla. Takšne stvari zelo odmevajo," je dejal Kirn in posebej poudaril učinkovitost podobnih partnerstev med ministrstvom za zunanje zadeve in nevladnimi organizacijami.

Šolski objekt je sestavljen iz modularnih zgradb, v katerih je šest učilnic in knjižnica, na dvorišču pa je prostor za otroško igrišče z igrali in košarkaško igrišče. Slovensko zunanje ministrstvo je modularne zgradbe zagotovilo na podlagi javnega naročila, na katerem je bilo za izvajalca izbrano slovensko podjetje Trimo.

Za postavitev zgradb na Haitiju je poskrbel konzorcij nevladnih organizacij, izbran na javnem razpisu, pod vodstvom platforme slovenskih nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Sloga, v sodelovanju z IRD Global zavod za pomoč in razvoj (International Relief Development - IRD Slovenija), humanitarnim društvom Hrana za življenje ter ADRA Haiti.

Za izvedbo projekta je Slovenija namenila 240.000 evrov in s tem skupna humanitarna pomoč Slovenije za obnovo Haitija po potresu znaša 600.000 evrov.

Slovenija se je namreč s finančno pomočjo odzvala že v 48 urah po uničujočem potresu na Haitiju 12. januarja lani, ki je terjal več kot 220.000 življenj. Preko Mednarodne federacije Rdečega križa in polmeseca je namenila 50.000 evrov, nekaj dni pozneje pa je sledila donacija šotorov v vrednosti 90.000 evrov. Na donatorski konferenci ZN za pomoč Haitiju konec marca lani v New Yorku pa je Slovenija najavila dodatno pomoč Haitiju v višini 465.000 evrov.

Po potresu na Haitiju so se tudi prebivalci Slovenije velikodušno odzvali s prispevki prek nevladnih humanitarnih organizacij (Unicef, Karitas in Rdeči križ) in v nekaj tednih po potresu za pomoč zbrali skoraj 750.000 evrov. V pomoč pri obnovi sta se nato s projekti vključili tudi Slovenska Karitas, ki sodeluje pri obnovi delovanja sirotišnice v kraju Carrefour, in Misijonsko središče s projektom na področju zagotavljanja higiene in sanitarne varnosti v kraju Saint Jean Bosco v škofiji Miragoane.