V tem apokaliptičnem času, ko so napovedi o koncu sveta ali koncu sistema, kakršnega poznamo, vse bolj prisotne, smo se lotili teme Abrakadabra, da bi skozi različne umetniške projekte in discipline preizprašali konstrukte družbeno-političnih in individualnih transformacij.

Ni nas zanimalo potapljanje v transcendentalno, temveč odnos med hitro spreminjajočo se sodobnostjo ter konstrukcijo novih mehanizmov in pozicij v družbi. Zanimali sta nas mističnost in magičnost kot svojevrstna kritika pesimističnega stanja stvari, je v programsko knjižico festivala zapisala programska vodja Mara Vujić.

Festival se bo začel ob 20. uri v Galeriji Škuc z odprtjem mednarodne skupinske razstave Urok. Kustos in programski sodelavec festivala Predrag Pajdić je izbral 14 umetnic, ki poskušajo s svojim delom razumeti, izkusiti in vplivati na svet z magijo.

V programu scenskih umetnosti bosta po napovedih organizatorjev zanimivi španska skupina Erre que erre s plesnim performansom Avatar ter interdisciplinarna umetniška organizacija iz ZDA La pocha nostra, ki se posveča političnim, spolnim temam in aktivizmu. Na treh koncertih bodo nastopili češka violinistka Iva Bittova, kanadska pevka Michelle Gurevich s projektom Chinawoman in avstrijsko odkritje Soap&Skin. V filmskem delu bo med drugim na ogled retrospektiva po literarnih delih Marguerite Duras.

Letošnja novost je rezidenčni program, v katerem bo festival gostil poljsko-nemško umetnico Justyno Koeke.