"S poletno sezono, ki je bila zelo dolga, moramo biti zadovoljni. V tem času se je zamenjalo kar 12 skakalcev, kar je velika številka. Za zadnji del se nismo posebej pripravljali in smo dali možnost tudi drugim skakalcem. Poletna turneja je bila uspešna, ekipno smo bili peti, dosegli so zmago in 12 uvrstitev med najboljšo deseterico, kar je zelo lepa številka," je na novinarski konferenci nastope svojih varovancev ocenil Janus.

V soboto najprej skakalce v Kranju čaka državno prvenstvo, v nedeljo pa bodo že odpotovali na priprave v Zakopane. Pred zimskim delom sezone, ki se bo konec novembra začel s tradicionalno tekmo v Kuusamu, bodo Slovenci konec oktobra opravili še priprave v Innsbrucku.

Poletno sezono je najvišje, na 11. mestu, sklenil Robert Kranjec, čeprav je izpustil tekme na Japonskem in v Kazahstanu. "S poletjem sem lahko zadovoljen, saj nisem imel nobenih večjih nihanj. Skoki so bili na visoki ravni, sploh na začetku sezone mi je uspelo nekaj res dobrih skokov. Glede na to, da sem štiri tekme izpustil in vseeno končal na 11. mestu, je dosežek zadovoljiv. Forma je dobra. Čeprav je bil cilj najboljša deseterica, pa je poletje zgolj za to, da vidiš, kako si pripravljen in kaj ti še manjka za zimo."

V času do začetka zimske sezone bo Kranjec največ časa posvetil predvsem psihološki pripravi, saj je zanj začetek sezone vedno najtežji. "Moj cilj je, da že na prvih tekmah začnem na visoki ravni, da se mi ne zgodi, da se nato 'pacam' in sestavljam do novoletne turneje. To je moj glavni cilj. Glede kondicije mislim, da sem dobro pripravljen, v tem zadnjem mesecu česa posebnega niti ne moreš narediti."

Drugi je bil v slovenski ekipi s končnim 13. mestom Jurij Tepeš, ki je v Almatyju z zmago dosegel uspeh kariere. "Sam sem imel skozi poletno sezono kar nekaj nihanj v formi; začel sem nekoliko slabše, nato sem skakal zelo dobro, zdaj za konec pa mi spet ni šlo vse po načrtih. Vendar pa menim, da bom lahko zimsko sezono začel z dobrimi občutki. Trenirali smo dobro, zdaj pa težimo k temu, da bi nastopali čim bolj sproščeno."

Na koncu poletja se je med elito preizkusil tudi Jernej Damjan. "Kar zadeva tekme, so moji vtisi iz poletne sezone bolj kratki, saj sem izpustil celoten prvi del. Svoje cilje sem na zadnjih dveh tekmah izpolnil in si priboril nazaj kvoto za svetovni pokal. Videl sem, kam sodijo moji dobri skoki v svetovni eliti. Vesel sem, da zdaj vem, kje mi še manjka, vendar sem na pravi poti in komaj čakam, da se zima začne."

V soboto čaka skakalce pod Šmarjetno goro državno prvenstvo; naslov prvaka bo branil Kranjec, ki je lani slavil zmago pred Tepešem in Primožem Piklom.