Največja novost je zagotovo v samem imenu tekmovanja. Po petih letih se je iztekel dogovor med vodstvom lige in generalnim sponzorjem NLB, zaradi česar se liga zdaj imenuje kar ABA (Adratic Basketball Association). "V desetih letih obstoja je liga pridobila mednarodni ugled in priznanje. V enajsto sezono vstopamo čvrsti in s številnimi dolgoletnimi sponzorji. Tekmovanje ostaja s finančnega vidika velik projekt, ki se mu je letos pridružil še izraelski Maccabi," je povedal generalni direktor lige ABA Roman Lisac. Ali bo izguba generalnega sponzorja kaj vplivala na poslovanje, ni znano, je pa zanimivo, da v letošnji sezoni v jadranski ligi ne bo nastopalo niti eno moštvo z Jadrana.

Prvi favorit tekmovanja bo zagotovo Maccabi, evropski podprvak, ki je moral za triletni "wild card" odšteti zajeten kup denarja. Devetinštiridesetkratni izraelski prvak je v jadranskem tekmovanju sodeloval v sezoni 2002/03, ko je v finalu v Tivoliju klonil proti Zadru. Takrat je moštvo vodil zdajšnji trener David Blatt, ki se sodelovanja v ligi ABA močno veseli: "Pomerili se bomo z odličnimi ekipami, ki imajo v svojih vrstah dobre posameznike. Nekatera moštva poznamo bolje, ker nastopajo tudi v evroligi. Klubi prihajajo iz istega območja, za katerega je značilna specifična igra, proti kateri se je težko braniti. Poleg dobrih strelcev imajo moštva iz jadranske lige tudi odlične centre, ki znajo igrati s hrbtom proti košu in asistirati. Ne bo nam lahko, predvsem na gostovanjih ne. Verjemite mi, saj imam izkušnje iz sezone 2002/03."

S prestola pa brez boja zagotovo ne bo sestopil beograjski Partizan, ki zadnjih pet let vlada v regionalnem tekmovanju. Jedru moštva je trener Vlada Jovanović dodal Nikolo Pekovića in Aciea Lawa, ki naj bi bila gonilni sili srbskega kluba. Močno okrepljeni v enajsto sezono lige ABA vstopajo tudi mestni tekmeci črno-belih Crvena zvezda, ki je pravico do nastopa dobila po združitvi z FMP. Na klop rdeče-belih je sedel izkušeni strateg Svetislav Pešić, ki je v klub uspel zvabiti tretji izbor na naboru lige NBA leta 2006 Adama Morrisona, ki so ga mnogi označili za novega Larryja Birda, a se v najmočnejšem košarkarskem tekmovanju na svetu ni znašel.

Vidno vlogo bodo zagotovo igrali tudi vsi trije hrvaški predstavniki, ki tokrat prihajajo iz prestolnice države. Prvak Zagreb je že v lanski sezoni za las zgrešil nastop na zaključnem turnirju četverice, letos pa je moštvu dodal Saša Ožbolta in Seana Mayja, a po drugi strani izgubil odličnega Luko Žorića. Tudi Cedevita je v svoje vrste zvabila slovenskega reprezentanta, in sicer Matjaža Smodiša, ki je prvo ime moštva. Cibona po 20 letih tokrat ne bo nastopala v evroligi, zato je naredila čistko in sestavila izredno konkurenčno ekipo, ki je dobro zapolnjena na vseh položajih.

Slovenijo bodo letos po sezoni 2005/06 v ligi ABA zastopali štirje predstavniki - Union Olimpija, Krka, Helios in Zlatorog Laško. Ljubljančani so si za cilj odkrito postavili nastop na zaključnem turnirju četverice, medtem ko se Novomeščani zavedajo, da bodo lansko sezono težko ponovili, a po tihem vseeno upajo na novo presenečenje. Helios in Zlatorog Laško predstavljata veliki neznanki. Domžalčani pod vodstvom izkušenega Zmaga Sagadina ciljajo na sredino lestvice, Laščani pa se želijo izogniti zadnjemu mestu, s katerim bi izpadli iz lige. A ne glede na rezultate je že v tem trenutku jasno, da Slovenija v sezoni 2012/13 ne bo imela štirih predstavnikov. Dva ima zagotovljena, tretja vstopnica pa bo odvisno od rezultatov v letošnji sezoni.