Kanadčan je kasneje sprejel izziv Arkasa iz Izmirja, s katerim je lani osvojil turški pokal, letos pa bo sodeloval v ligi prvakov. Prek evropskih pokalov, pripravljalni turnirjev in reprezentančnih tekem se Hoag, ki je tudi kanadski selektor, vseskozi srečuje s starimi slovenski prijatelji. Nazadnje je bila takšna priložnost prejšnji konec tedna v Pliberku.

Gospod Hoag, imate veliko dela pred novo klubsko sezono?

Šele dobro sem se priključil ekipi, ker sem imel prej vse poletje obveznosti s kanadsko reprezentanco. Pred nami je nov izziv - igranje v ligi prvakov, zato moramo veliko in trdo delati, saj večina igralcev Izmirja nima toliko izkušenj kot denimo slovenski odbojkarji, še manj pa so navajeni napornih treningov. Gre za delovni proces, ki rabi svoj čas. Imamo nekaj zanimivih mladih igralcev, ki se lahko še precej razvijejo.

Koliko bo lažje, ker boste z večino od njih sodelovali drugo leto zapored?

Precej, saj zdaj vedo, kakšen sem in kakšne metode dela imam. Vedo, kaj lahko pričakujejo, zato se je bilo tudi njim lažje pripraviti na novo sezono.

Imeli ste dve pripravljalni tekmi z ACH Volleyjem, pri katerem so priložnost večinoma dobili novi, mlajši obrazi. Kakšni se vam zdijo?

Zelo dobri so. Morda jim malo primanjkuje izkušenj, a hitro se vidi njihov potencial. Klemen Čebulj je bil član Frama, letos poleti pa je igral tudi v državni reprezentanci, ko sem ga lahko spremljal na pripravljalnih tekmah s Kanado. Gregorja Ropreta poznam, ker je pred tem igral za Kamnik. Dobra okrepitev bo za ACH, še posebno, če bo imel Dejan Vinčić težave s poškodbami. Proti nam je nakazal nekaj svojega talenta, pod vodstvom Igorja Kolakovića in z Vinčićem kot soigralcem pa ima vse pogoje, da še precej napreduje.

Koliko spremljate vaš nekdanji klub?

S Kolakovićem je ACH Volley v zelo dobrih rokah. Zdaj so se preselili v Ljubljano, kar bo pomagalo moštvu, saj bodo imeli boljše pogoje za delo. To velja predvsem za mlajše igralce, ki rabijo vrhunske treninge v vrhunskih pogojih. Upam, da bo Matevž Kamnik kmalu nazaj, ker gre za pomembnega igralca.

Ste še v stikih s tistimi igralci, ki jih ni več pri ACH, a so bili v vašem moštvu?

Videl sem Oliverja Venna letos poleti na tekmi z estonsko reprezentanco. Pred tem ga nisem podrobno spremljal, a lepo je bilo spet spregovoriti nekaj besed z njim. Ko smo igrali s Slovenijo, sem srečal tudi Vida Jakopina, a takrat je bil ravno poškodovan. Zdaj vem le to, da je prestopil v Varšavo, kaj več pa ne. Slišal sem tudi, da je Alen Pajenk odšel v Macerato. To bo zanj lepa izkušnja.

Bo imel slednji dovolj priložnosti za igro?

Imel bo veliko konkurenco v Podraščaninu in Stankoviću, od katerih se bo lahko veliko naučil. Brez problemov se bo tudi boril za mesto v prvi postavi. Macerata je v ligi prvakov, zraven je naporno italijansko prvenstvo, treba pa je upoštevati še, da je letos svetovni pokal, kjer bo nastopilo precej igralcev Macerate. Prišle bodo poškodbe, utrujenost, zato se za Pajenka prav nič ne bojim. Zagotovo bo imel dovolj priložnosti. Zadnja sezona pred olimpijskimi igrami je namreč zaradi novembrskega svetovnega pokala vedno najbolj naporna. Vrhunska moštva preprosto potrebujejo več kvalitetnih igralcev.

Ste spremljali slovenske nastope na evropskem prvenstvu?

Škoda za Slovenijo, ki ji proti Finski ni veliko manjkalo do zmage. A če se pogleda zasedbo, se hitro ugotovi, da ima Slovenija zelo mlade igralce. Urnaut je letnik '88, Pajenk '86, Kamnik '87, Jakopin '88, Vinčić '86… Če bodo ostali skupaj in trdo trenirali, imajo pred seboj sijajno prihodnost.

Veliko se govori, da Sloveniji primanjkuje pravi vodja in rutiniran igralec, ki bi druge potegnil za seboj.

Vodja moštva bo moral biti eden od tistih, ki sem jih omenil maloprej. Težko je ustvariti vodjo, a Slovenija bo morala igrati čim več tekem, da ga bo našla. Včasih ni samo en vodja, lahko sta tudi dva. Odvisno od dinamike v moštvu.

Kaj porečete o uspehu Srbije?

Všeč mi je njena igra. Zame sta Brazilija in Srbija najljubši reprezentanci zaradi stila odbojke, ki bi ga rad prenesel tudi v moja moštva. So zelo organizirani, hkrati pa imajo vrhunske odbojkarje.

Vas bomo lahko kdaj videli v dvorani Stožice?

Rad bi prišel, saj sem o dvorani Stožice slišal same lepe besede. Slovenski prijatelji so mi tudi poslali posnetek ene od lanskih tekem ACH, da sem lahko videl vzdušje v novi dvorani. Ker tudi mi igramo v ligi prvakov, letos ponovno ne bom mogel priti na nobeno tekmo, a morda se bomo pomerili v izločilnih bojih. To bi bilo lepo doživetje.