Po predlogu omenjenega zakona se bo ameriško finančno ministrstvo težje izognilo obsodbi kitajske valutne politike, predvidene pa bodo tudi sankcije Pekinga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hkrati bodo ameriška podjetja, če bo zakon sprejet, lažje sprejela določene povračilne tarife na kitajske proizvode.

Avtorji predloga zakona so prepričani, da Kitajska z ohranjanjem poceni juana, s tem pa poceni izvoza, nekaznovano škodi gospodarstvom drugih držav. Kitajska se s tem ne strinja in opozarja, da je njena nacionalna valuta glede na leto 2005 dražja za 20 odstotkov.

"Kristalno jasno je, da je etiketiranje Kitajske kot 'manipulatorja z valuto' le poceni izgovor za tiste v Washingtonu, ki si želijo sprožiti protekcionistično vojno," je navedel avtor komentarja, danes objavljenega na kitajski tiskovni agenciji Xinhua.

"Popolnoma normalno je, da imata državi, kot sta ZDA in Kitajska, trgovinske spore," je še mogoče brati v omenjenem kitajskem mediju, avtor članka pa je ob tem poudaril, da je treba kljub vsemu ostati racionalen, da se je treba pogajati, kadar pride do nesoglasij, in se izogibati enostranskim potezam, kakršno predstavlja predlagani zakon.

Predlog zakona je sicer že v kongresu, republikanci pa ga za zdaj še nimajo namena dati na glasovanje, piše AFP.