Južnokorejka Jain Kim, ki je v Belgiji zmagala, za najboljšo Slovenko v skupni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti zaostaja le deset točk. Letošnji vrh kroji še ena Slovenka. Nekdanja zmagovalka skupnega seštevka Maja Vidmar je v Puursu ostala brez finala in je tekmo končala na 11. mestu, vendar je še vedno na tretjem mestu skupno.

"Za stopničke sem sigurno zelo vesela, ker je bila konkurenca kar precejšnja in je veliko tekmovalk pokazalo res dobro pripravljenost. Vseeno pa imam nekoliko grenak priokus, ker mi po mojih občutkih niti enega kroga tekmovanja ni uspelo odplezati res stoodstotno in tako dobro, kot sem pripravljena. Mislim, da je tekem še dovolj na sporedu in upam, da mi bo že naslednji teden uspelo odplezati brez napak," je po podelitvi odličij povedala Mina Markovič, ki je obenem pohvalila postavljalce smeri za kakovostne postavitve, ki so omogočale zanimivo plezanje.

Najuspešnejša slovenska tekmovalka se je letos na vseh dosedanjih tekmah svetovnega pokala v težavnostnem plezanju uvrstila v finale, v katerem se je nato prebila na stopničke. V žepu ima že tri zmage, zmagala je na zadnjih dveh tekmah na Kitajskem in na uvodni v Chamonixu, v Brianconu je bila druga, zdaj pa še tretja.

Pri moških tudi v Puursu Slovenija ni imela predstavnika v finalu. Od treh slovenskih polfinalistov je 29-letni Tržičan Klemen Bečan zasedel končno 12. mesto. Za njim sta se uvrstila še obetavna člana podmladka. Osemnajstletni Škofjeločan Jure Raztresen, aktualni mladinski svetovni prvak, je bil 18. Aktualni kadetski svetovni prvak, 17-letni Radovljičan Domen Škofic, pa je od 26 polfinalistov zasedel 24. mesto. Dvaintridesetletni veteran Matej Sova je nastope končal že v petek na 30. mestu.

Pri moških se prav tako nobeden od tekmovalcev ni dotaknil vrha finalne smeri. Zmagal je Avstrijec Jakob Schubert in utrdil vodstvo v skupnem seštevku, drugi je bil Japonec Sači Ama, tretji pa Španec Ramon Julian Puigblanque. Naslednja tekma bo že čez teden dni v Boulderju, v ameriški zvezni državi Kolorado, kamor se odpravlja pet Slovencev - Vidmarjeva, Markovičeva, Bečan, Raztresen in Škofic.