Srbska moška reprezentanca je evropski naslov osvojila že dvakrat (drugič letos), za žensko pa je bilo domače prvenstvo idealna priložnost, da stopi na moško pot, kar ji je na koncu tudi uspelo. Potem ko je po ogorčenem boju v polfinalu porazila Turčijo, se je drama iz polfinala ponovila tudi v finalu.

Domače so bile že v povsem izgubljenem položaju, zaostajale 1:2 v nizih in 0:6 v četrtem, a so z borbenostjo, zbranostjo in odličnim blokom prišle do preobrata, ki je spravil v delirij polni Pionir. Za Srbkinje je bil to drugi finale v zgodovini, pred štirimi leti na prvenstvu v Belgiji in Luksemburgu so ga izgubile, tokrat so bile uspešnejše. Nemke so kljub porazu s srebrom poskrbele za svoj največji uspeh. Doslej so edino kolajno osvojile leta 20003, ko so bile tretje.

Gostiteljice so pred polno dvorano Pionir tekmo začela živčno, kar so gostje znale izkoristiti. Hitro so povedle z visoko prednostjo, ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:9, že takrat je bilo jasno, da bo uvodni niz pripadel Nemkam. A nato so se gostiteljice vendarle zbrale in na krilih razpoložene Jovane Brakočević prevzele pobudo, do izenačenja na 1:1 so prišle brez težav.

Prvi izenačen niz so gledalci spremljali šele v tretjem delu, ki ga je odločil vhod v končnico. Tega domače niso dobro opravile, tekmicam podarile nekaj točk, tako da je bilo na semaforju 2:1 v korist Nemk. Začetno vodstvo 6:0 gostij na začetku četrtega niza so povsem utišale beograjsko dvorano, toda letošnje zmagovalke evropske lige se niso predale. S serijo točk so prišle na 10:11, po drugem tehničnem odmoru pa so povsem nadigrale tekmice, tako da je zmagovalca odločal peti niz. V njem je Srbija igrala brez Brakočevićeve, a se ji to ni poznalo. Uspešno sta jo nadomestili Brižitka Molnar in Jelena Nikolić, svoje je dodala še nekdanja igralka Hita Nove Gorice Sanja Malagurski, po nekoliko slabšem začetku pa so spet pokazale boljšo igro in zasluženo prišle do velikega uspeha.

Bronasto kolajno so osvojile Turkinje, ki so v malem finalu s 3:2 (21, -15, -25, 19, 10) premagale branilke naslova, Italijanke. Za Turčijo je to druga kolajna na prvenstvih, leta 2003 na domačem prvenstvu v Ankari je osvojila srebro. Italijanke so prvič po letu 2003 ostale brez odličja.