Odločitev britanske vlade, da z letom 2013 zviša najvišjo dovoljeno avtocestno hitrost s 70 na 80 milj na uro (s 112 na 128 kilometrov na uro), je na Otoku sprožila vročo razpravo. Prometni minister je odločitev pospremil z oceno, da so vozniki, ki vozijo več kot sedemdeset milj na uro, "povsem dostojni ljudje".

Morajo biti Britanci nekaj posebnega ali gre za populistično potezo vlade v časih, ko njene druge odločitve ne žanjejo pohval? Medtem ko so drugod po Evropi zadnja leta zniževali omejitev, da bi zmanjšali porabo vse dražjega goriva in onesnaževanje zraka, jo bodo na Otoku zvišali. Prometni minister pričakuje, da bo vlado pohvalilo 95 odstotkov Otočanov.

Uradna in neuradna omejitev

Resnici na ljubo na britanskih avtocestah obstajata dve omejitvi hitrosti: ena je 70, druga, neuradna, je 80 milj na uro. Večina voznikov vozi - kadar je pač možno - približno osemdeset milj na uro, ker to neuradno omejitev upošteva tudi policija. Že zato, ker nima izbire, ker je ta zakon izgubil… zakonitost. Tako vsaj trdi minister za promet Philip Hammond, ki pravi, da je zakon, ki ga rutinsko krši polovica ljudi, v demokratični državi treba spremeniti, da je omejitev zastarela, da bo zvišanje omejitve pomagalo gospodarstvu in da bo vpliv na varnost zanemarljiv. To je prva sprememba omejitve hitrosti po letu 1965. Od takrat so se avtomobili zelo spremenili. Zaradi tehnološkega razvoja so veliko varnejši, kar naj bi število smrtnih žrtev na cestah od takrat zmanjšalo za 75 odstotkov. Strokovnjaki pravijo, da bi morali krepko premisliti o varnostnih, ekonomskih in okoljskih posledicah zvišanja omejitve, ki so žal nezdružljive. Po njihovem obstajajo dobri razlogi tako za zvišanje kot proti zvišanju omejitve. Vozniki bodo prej prišli do cilja, vendar bodo za to porabili dvajset odstotkov več goriva in v ozračje izpustili dvajset odstotkov več ogljikovega dioksida.

Polemični toni

Največ polemik je o tem, ali bo zvišanje omejitve povečalo število nesreč in ali bo res pomagalo gospodarstvu, največje skrbi pa povzroča vprašanje, ali si bodo vozniki - glede na sedanjo popustljivost policije, ki je posledica nemoči, saj nima sredstev za pravi nadzor - uvedli novo neuradno omejitev: 90 milj na uro. Ne manjka tudi karikaturistov upravičen pogled na pogosto gnečo na avtocestah. Voznik, ki ima sredi dolge stoječe kolone v rokah časopis, ki piše o zvišanju omejitve na 80 milj na uro, pravi: "Jaz pa sanjam o tem, da bi vozil trideset milj na uro!" Ankete kažejo, da je za zvišanje omejitve 63 odstotkov Otočanov, proti 23, preostalim pa je vseeno.