Umrl je eden največjih in najbolj poznanih, vsekakor pa nepozabnih slovenskih ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, Lojze Slak. 

Sta poroča, da je glasbenik umrl po daljši bolezni, po poročanju Radia Ekspres naj bi trpel za kostnim rakom.

Da je mojster harmonike preminil, nam je potrdil tudi njegov dolgoletni prijatelj, Janez Pavlin, na več informacij o pokojnikovi smrti pa bo potrebno še počakati.

Pri šestih letih znal zaigrati več kot ducat pesmi

Lojze Slak je ustvaril novo glasbeno smer z ljudskim instrumentom – diatonično harmoniko in je hkrati njen avtor – dopolnil pa jo je z dodatnim Slakovim gumbom (šestim basom).

Slak se je rodil 23. julija leta 1932 v Jordankalu na Dolenjskem. Svojo otroštvo je večinoma preživel pri svoji stari mami, saj je njegova družina štela deset otrok in Lojze je moral zaradi materine bolezni od doma še preden je dopolnil prvo leto svojega življenja.

Pogosto je igral na stričevo diatonično harmoniko, še pred vstopom v šolo pa je znal več kot ducat pesmi. Stric Ludvik ga je pri igranju podpiral in mu tudi povedal, da je najbolje, da se uči kar sam. Ko je bil star 15 let, je na harmoniko večkrat igral na porokah – kar je sam kasneje označil za njegovo najboljšo glasbeno šolo.

Lojze Slak in njegove številne zlate plošče. (Foto: Miro Majcen)

Leta 1957 je nastopil na javni radijski oddaji Pokaži, kaj znaš! kot samostojni godec. S svojim igranjem je prepričal strokovno javnost in vse ostale. Leta 1959 je nastal ansambel bratov Slak, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko. V takšni zasedbi so igrali tri let, Matija in Tone pa sta nato morala v vojsko. Leta 1964 je Lojze Slak spoznal pevsko skupino Fantje s Praprotna (iz Selške doline), ki so kmalu postali člani njegove ansambla.

Po razhodu tria bratov Slak se je Lojze preselil v Ljubljano in si tam poiskal službo. Bilje šofer pri podjetju Petrol, tapetnik v tovarni pohištva Hoja. Leta 1961 se jima je z ženo Ivanko rodil sin Slavko, čez šestnajst let pa sin Robert. V sedemdesetih letih se je družina Slak preselila iz ljubljanskih Dravelj v novo hišo v Šentvidu pri Ljubljani. Na Trški gori si je postavil vinograd, kjer je prideloval cviček, za katerega je na novomeškem festivalu cvička dobil kar nekaj nagrad.

Za svoje delo je Slak prejel številna priznanja, doma in v tujini. Med njimi velja omeniti nagradi zlati petelin in zlata čaplja ter številna zlate in srebrne kasete in zlate plošče. Prejek je tudi priznanje "European American Music Awards" ter druga priznanja, ki so mu jih namenili v ameriških, kanadskih in avstralskih glasbenih krogih. Slak je uvrščen tudi v Dvorano slavnih polke (Polka Hall of Fame) v ameriškem Clevelandu.

Lojze Slak je bil znan tudi kot navdušen planinec.