V skladu z navodilom s strani sveta zavoda Maribor 2012 bi moral Čander danes predati končno obliko programa EPK programskemu svetu in svetu zavoda Maribor 2012 ter Mestni občini Maribor kot ustanovitelju zavoda. Ko ga bodo te tri institucije potrdile, ga bodo predstavili javnosti in začeli tiskati programske knjižnice. To se bo po ocenah Čandra zgodilo nekje sredi oktobra.

"Urejanje tako obsežnega dokumenta traja, saj je treba preveriti in uskladiti vse podrobnosti," je nocoj pojasnil Čander. Obenem je poudaril, da bodo program zaključili in predložili omenjenim institucijam v četrtek zjutraj, kar po njegovem mnenju ne bo bistveno vplivalo na priprave na EPK.

"Le zakaj se pri nas dela takšna panika? V Guimaraesu bodo končni program predstavili šele decembra, pa še to le za prve tri mesece," je dodal. Tudi v drugih evropskih prestolnicah kulture so po njegovih besedah programe zaključevali mesec ali dva pred začetkom projekta.

Čander je večino dogodkov, ki se bodo v Mariboru, Velenju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Ptuju odvili prihodnje leto v okviru EPK, predstavil konec junija. A doslej je bilo govora le o njihovi vsebini, ne pa tudi, točno kdaj in kje se bodo zgodili.