Evald Flisar in Damijan Stepančič sta se po uspešnem skupnem projektu Čarovnikov vajenec ponovno odločila za sodelovanje. Stepančič je šestim Flisarjevim zgodbam iz zbirke Zgodbe s poti (Dama z železnim ugrizom, Nikoli, Gospodar vlaka, Ukijev srečni dan, Šarlatan in Razočaranje) vdahnil novo življenje v stripu.

Flisar je risani roman označil kot "bolj Stepančičevo kot njegovo delo". Ko je zgodbe prebral skozi vizualno podobo, "so se mu zdele kar v redu", je dodal pisatelj, ki se je že kot otrok odrekel risarskemu ustvarjanju.

Iz knjige Zgodbe s poti

Stepančič je sodeloval tudi pri slikanici Petra Svetine z naslovom Čudežni prstan. Zgodba govori o operni pevki Ljudmili Krasinc, ki se preseli v Ljubljano in želi stkati nova prijateljstva, veliko vlogo pri tem pa igra čudežni prstan, ki ga je kupila na nabrežju Ljubljanice. Ilustracije bodo mamam in babicam iz Ljubljane, ki bodo z otroki prebirale slikanico, pred očmi pričarale romantične ulice in hiše stare Ljubljane, otroke pa bo zgodba opomnila na pomen prijateljstva. Dogajanje je Stepančič sam postavil v staro Ljubljano, Svetini, ki mu je blizu staro meščansko življenje, pa je to ustrezalo.

Iz knjige Čudežni prstan

Izpod peresa Janje Vidmar in čopiča Ane Razpotnik Donati prihaja zgodba o sedemletnem fantiču, ki ni tako kot njegovi vrstniki očaran s tujimi zvezdniki in domišljijskimi junaki, temveč s Kekcem, enim redkih pravih slovenskih junakov. Vidmarjeva je želela v slikanici Kekec iz 2. b obuditi in otrokom približati lik Kekca, ki ga po njenem mnenju sicer poznajo, nimajo pa ga za svojega. Hotela je oživiti slovenski lik luštnega in obenem poštenega in dobrega fantiča, ki živi vrednote, ki so danes že skoraj pozabljene. Zgodba nas po besedah avtorice opominja na stare in pozabljene vrednote ter na bogastvo slovenskega pripovedništva.

Avtorica je dodala, da si je že od nekdaj želela ilustracije Razpotnik Donatijeve za kakšno od svojih zgodb in da je ilustratorki uspelo besedilo nadgraditi in mu ne le slediti, kar je po mnenju Vidmarjeve najpomembneje.

Iz knjige Kekec iz 2. b

Slikanica Moja družina je edina v tokratnem naboru, ki je tiskana z velikimi črkami in je kot taka primerna za najmlajše. Bevčeva je v slikanici predstavila družino skozi otroško logiko.

Avtorica Cvetka Bevc skuša otroke spodbuditi, da že zgodaj osvojijo koncept različnih vrst družin. Poleg tiste klasične z očetom in mamo ter bratcem in sestrico spoznamo še različne, večinoma domišljijske tipe družin, prav vse pa druži medsebojna ljubezen in povezanost. Mlada ilustratorka Nina Mrđenović je slikanico, ki je bila njen prvenec, opremila z igrivimi in barvitimi podobami, ki so po besedah Bevčeve duhovite in ponujajo veliko nadrobnosti.

Iz knjige Moja družina