AUKN zamrznitev razpisa za izvajalca elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku, ki je bil objavljen 8. avgusta, pričakuje zato, ker je pogoj za uspešno izvedbo razpisa sprejem ustreznega zakona, ki pa v predvidenem roku najverjetneje ne bo sprejet. AUKN zato predlaga, da uprava Darsa preuči, ali še obstajajo pogoji za uspešno izvedbo postopka javnega razpisa.

V zvezi s podizvajalci sta AUKN in vlada Darsu in Društvu podizvajalcev že predlagala, da čimprej pristopita k alternativnemu reševanju sporov, torej z arbitražo, ki je hitrejša in cenejša oblika razreševanja spora kot pred sodiščem. Na AUKN pričakujejo, da bosta obe strani privolili v arbitražno reševanje spora in tako čimprejšnji začetek aktivnega razreševanja sporov.

Podizvajalci proti arbitraži

Društvo podizvajalcev sicer zavrača arbitražo, vlado pa poziva h konkretnim korakom. Kot pravijo, naj strokovna komisija preuči vsak primer posebej. Če do tega ne bo prišlo v tednu dni, bodo o nepravilnostih pri uporabi kohezijskih sredstev obvestili Bruselj. AUKN od Darsa pričakuje tudi intenzivno prestrukturiranje dolga družbe v višini treh milijard evrov.

Pri tako velikih obveznostih je po navedbah agencije izjemno pomembno, da se na podlagi širšega makroekonomskega položaja, pričakovanih gibanj na svetovnih finančnih in kapitalskih trgih v naslednjih letih skrbno analizira trenutno stanje zadolženosti družbe in ocenil kreditno sposobnost družbe za zadolževanje v prihodnje. Oblikovati bo treba tudi priporočila glede upravljanja tveganja spremembe obrestnih mer in ostalih finančnih kategorij.

Mednarodni javni razpis

Analiza bi pripomogla h odločitvam družbe glede prestrukturiranja obstoječega dolga ter glede novih zadolžitev, ki bi bile sprejemljive tudi za državo, ki je edini delničar družbe in hkrati tudi porok pri vseh dosedanjih zadolžitvah Darsa. Zato je Dars objavil mednarodni javni razpis, s katerim bi poiskal ustreznega finančnega svetovalca, ki bi sodeloval pri projektu prestrukturiranja dolga. Od Darsa agencija pričakuje tudi tekoče poravnavanje vseh obveznosti družbe, zlasti iz naslova kreditnih pogodb z poroštvom države.

Uprava Darsa mora po navedbah Darsa tudi stremeti k optimizaciji poslovnih procesov in zniževanju posameznih stroškov poslovanja, kar je njena stalna naloga. Namen navedenega je zagotavljanje planirane donosnosti družbe, vendar mora družba ob tem dosledno izpolnjevati vse zakonske obveznosti in druge obveznosti glede izvajanja javne službe. Agencija pričakuje od družbe tudi redno poročanje o poslovanju in o realizaciji vseh zastavljenih planih, saj je AUKN v skladu z zakonom odgovorna za pregledno, učinkovito in racionalno poslovanje kapitalskih naložb države, so v sporočilu za javnost še navedli na agenciji.