Pomembno vlogo v karieri Dirka Nowitzkega ima njegova sestra Silke. Sama se sicer brani priponke agentka, a ima prav ona glavno besedo pri poslih, povezanih s kariero najboljšega igralca finalne serije letošnje lige NBA. Tudi v Frankfurtu je spremljala brata in v intervjuju za Dnevnik med drugim povedala, da je brata prepričala, naj se začne ukvarjati s košarko.

Ste Dirku kot njegova starejša sestra svetovali, kako naj ostane z nogami na tleh?

Poskušala sem, a ne vem, koliko me je poslušal (smeh). Šalo na stran, zasluge, da je ostal enaka oseba kot, preden je postal slaven košarkar, imata starša. Vzgojila sta ga v duhu pravih vrednot. Dirk se zaveda, da nikoli ne bo vedel vsega, zato je dovzeten za izboljšave. Vedno je ostal zvest sam sebi in svojim načelom. Nikoli si ni nadel imidža superzvezde.

Toda imate vpliv nanj, saj ste njegova agentka?

Pomagam načrtovati njegovo kariero, a se nimam za agentko. Delam skupaj z Dirkovim trenerjem iz otroštva Holgerjem Geschwindnerjem. Bratu pomagam, kolikor mu lahko pri zadevah, povezanih s poslom. Ukvarjala sem se tudi z delom za televizijo NBA, pred časom pa sem se vrnila v Nemčijo, kjer imam družino.

Tudi vi ste igrali košarko za nemško reprezentanco. Je bil Dirk bolj ubogljiv pri poslušanju košarkarskih nasvetov?

Košarko sem začela igrati pred njim, kajti sprva se je ukvarjal z rokometom. Povedala sem mu, da je košarka precej bolj zabaven šport od rokometa. Hitro je rasel in nekako sem ga prepričala, da je prijel za košarkarsko žogo.

Ste ga včasih, ko sta igrala ena na ena kdaj premagali?

Redno sem ga premagovala, potem pa je tako zrasel, da nisem več želela igrati z njim. Bil je predober, zato ni bilo več zabavno.

Ste bili tudi vi tako dobri v metu za tri točke kot Dirk?

Ne. Bila sem solidna igralka, a ne kot Dirk.

Šport je zakoreninjen v vaši družini, kajne?

Oba starša sta se ukvarjala s športom. Mama je igrala košarko, oče pa rokomet. Z Dirkom sva odraščala v športnem duhu.

Kako močno se je spremenilo življenje družine po tem, ko je Dirk uspel v svetu košarke?

Ne prav veliko. Starši še vedno živijo v isti hiši v Würzburgu kot nekoč. Tudi jaz spet živim v Würzburgu. Seveda je za nami nekaj prijetnih izkušenj, kot je potovanje na tekme finala lige NBA. Toda zelo dobro se zavedamo, kje je naš dom.

Vas utruja, ker morate tudi sami prenašati del bratove slave?

Ne. S tem sem odrasla, kajti Dirkova kariera traja že skoraj petnajst let. Dobro se počutim v drugi vrsti. Ponosna sem na brata in se nad tem nikoli nisem pritoževala. Včasih seveda ni bilo lahko, ko so name gledali zgolj kot na Dirkovo sestro, a sem se privadila in v tem našla svojo vlogo.

Dirk je imel letos eno zadnjih priložnosti za osvojitev naslova lige NBA. Je bil zato pod velikim pritiskom?

Pritisk je bil ogromen. Težko si je prestavljati, kakšno breme je imel na ramenih. Pred finalom proti Miamiju je bil tik pred uresničitvijo svojih sanj. Neverjetno je, koliko bremena je sposoben prenesti.

Na igrišču deluje povsem hladno, ko polni tekmečev koš. Je bil takšen tudi, ko sta igrala košarko na domačem igrišču?

Ima zelo pomembno sposobnost, da se zna popolnoma osredotočiti le na tisto, kar v določenem trenutku počne. Pred tekmami ne govori veliko, ampak se poskuša le sprostiti. Njegova velika moč je, da se zna osredotočiti na veliki trenutek.

Mir najde tudi v glasbi in literaturi?

Zagotovo. Pomembno je, da ga zanimajo tudi druge stvari, ne le košarka. Na ta način zbistri um in razvije druge dele osebnosti. Če bi igral le košarko, to ne bi bilo dovolj. Holger ga je vedno spodbujal, naj se razvija tudi na drugih področjih.

Kaj Dirk počne, ko ne igra košarke?

Težko vam povem kaj zanimivega, ker počne to, kar večina ljudi. Ko je doma, je izčrpan po dolgi seriji tekem in treningov. Poskuša se sprostiti in čim bolje spočiti. Rad gre v kino, na večerjo, bere knjige, se ukvarja z glasbo. In seveda uživa v mamini kuhi. Po dolgi sezoni se prileže nemška kuhinja. Torej veliko mesa. Mama je odlična kuharica, a Dirk čisto vsega ne sme pojesti, saj mora paziti na telesno pripravljenost. Mora jesti predvsem meso in zelenjavo.

Čez dve leti bo evropsko prvenstvo v Sloveniji. Bo igral?

Ni več star 22 let, zato je vse odvisno od stanja njegovega telesa. Pred evropskim prvenstvom bosta na vrsti še dve sezoni v ligi NBA. Po vsakem letu bo moral ugotoviti, če je njegovo telo sposobno tudi poleti, ko bi lahko počival, prenesti velike napore.

Zanimivo, da vedno najde motivacijo za igranje v reprezentanci, medtem ko nekateri Slovenci že vrsto let odpovedujejo sodelovanje v izbrani vrsti.

Za Dirka je bilo vedno pomembno igranje v državni reprezentanci. Želi motivirati mlade košarkarje v Nemčiji. V reprezentanci je igral, preden se je prebil v ligo NBA, zato je bila vedno del njegovega življenja. Tudi v izbrani vrsti je doživel marsikaj lepega.