Kot je pojasnil strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc, je najpomembnejši del dogovora - ki pa za zdaj še ni potrjen - ta, da tekmovalci ne bodo prispevali predvidenih 5000 evrov pavšalno, temveč glede na stanje proračuna svoje ekipe (tehnične discipline, smukači, ...), ko se bo pokazalo, da je takšen način financiranja potreben.

"To še ni dogovor, to je bil pogovor s tekmovalci. Ko je alpski odbor potrdil sklep, da morajo pogodbe s tekmovalci vsebovati tudi člen o participacijah, je bil odziv tekmovalcev zelo buren. A smo se dogovorili, da se sestanemo, to smo naredili danes. Tekmovalci so pripravili predlog, danes pa je pogovor tekel v smeri, ali se da pogodbo sestaviti tako, da tega člena ne vsebuje, ter kaj to potegne za sabo," je pojasnil Makuc in dodal: "Predlog tekmovalcev je, da participacij v pogodbi ni, se pa zavedajo, da se z omejenim proračunom, na ta način se odpovemo 130.000 evrom, verjetno sezone ne bo dalo enako kakovostno izpeljati. Zato so pripravljeni med sezono, ko se bo videlo, da proračuni ne zadostujejo več, od tistega trenutka prispevati za program. A to se bo reševalo v vsaki ekipi posebej. Znotraj vsake ekipe se bo videlo, kdaj se sredstva bližajo koncu, in takrat so tekmovalci pripravljeni neposredno investirati v svoj program."

Kot je pojasnil Makuc, so v simulaciji ugotovili, da razlike med tekmovalci nastanejo med potekom sezone, ko nekateri boljši porabijo manj sredstev (ker njihove nastope plačajo prireditelji tekem), na nižji ravni pa morajo še vedno plačevati vse stroške. Makuc je poudaril, da mora ta dogovor dobiti še potrditev: "Ta dogovor mora na potrditev na zbor, ki bo v četrtek. Na dnevnem redu bo tudi ta točka, podpisi pogodb s tekmovalci. Moje mnenje je, da bodo predstavniki na zboru to potrdili."

Na drugi strani pogovorov je bil kot predstavnik tekmovalcev udeležen Andrej Šporn, ki je tudi izrazil zadovoljstvo po doseženem dogovoru: "Predvsem sem vesel, ker smo končno prišli do sprejemljive rešitve za obe strani. Upam, da jo bo potrdil tudi alpski zbor v četrtek. Stvar je v tem, da vsaka ekipa oziroma tekmovalci v njej plačujejo samo stroške za tisto ekipo, ne pa, da se plačuje nek pavšal. Rešitev je taka, da se od proračuna ekipe odvzame del, ki bi ga dobili s participacijami, trenerji bodo še enkrat naredili načrt, koliko še potrebujejo za izvedbo sezone. Potem pa bomo, kar bo premalo v proračunu, tekmovalci sofinancirali. To pa bo v vsaki ekipi drugače, odvisno od tega, koliko se bo porabilo znotraj ekipe," je o tej temi dejal Šporn. Glede možnosti, da bi tekmovalcem pomagali klubi, pa je dejal: "Redki klubi so, ki bodo lahko v celoti krili ta stroške. Nekateri bodo pomagali, a še ne vedo, v kakšni meri, ker se tudi še ne ve, kolikšen bo ta znesek. Jaz konkretno imam zagotovilo Kranjske Gore, da bo pomagala v okviru zmožnosti, a trenutno še nihče ne ve, kakšna bo ta številka."

Šporn pa je še zagotovil, da ne glede na današnji dogovor program dela v pripravah na novo sezono ostaja nespremenjen, njegova ekipa bo tako 10. oktobra odpotovala na ledenik Pitztal, kjer bo začela najpomembnejši sklepni del priprav.