Zelo dobro je nastopila tudi slovenska reprezentanca, najboljši med njimi pa je bil Borut Božič, ki je zasedel sedmo mesto, zelo blizu najboljšim pa je bil tudi Grega Bole, zasedel je 20 mesto. V glavnini so ciljno črto prečkali tudi Gorazd Štangelj (45. mesto), Jani Brajkovič (50.) in Jure Kocjan (66.), Kristijan Koren pa je zaostal 49 sekund (105.).

Najhitrejša dirka v zgodovini svetovnih prvenstev (povprečna hitrost 45,821 km/h) se je razpletla po napovedih. Novega svetovnega prvaka, ki je na prestolu zamenjal Norvežana Thora Hushovda (tokrat je bil žrtev padca sredi dirke in je zaostal), je kljub številnim poskusom, da bi se končalo drugače, odločil sprint glavnine. Sprinterske ekipe, med katerimi je med močnejše sodila tudi slovenska, niso dovolile presenečenj, predvsem v zadnjih krogih so polovile vse poskuse pobegov, tako da je zmagovalca odločil sprint. Zaključni, 600 metrov dolg, vzpon favoritom ni povzročil preglavic, naziv najboljšega sprinterja na svetu pa je upravičil Cavendish, ki je gladko prišel do zmage.

"Neverjetno. Že ko smo izvedeli, da bo prvenstvo v Koebenhavnu, smo slutili, da bo to naša velika priložnost. Že pred tremi leti smo začeli sanjati zlato kolajno. Sestavili smo ekipo za tako progo, ki je bila povsem podrejena meni, in res so fantje opravili vse tako, kot so morali, zato se jim zahvaljujem. Vedel sem, da zaključni vzpon ne bi smel predstavljati težav in jih tudi ni. Presrečen sem," so bile prve besede novega svetovnega prvaka, po 46 letih prvega Britanca z zlatom na prvenstvih in drugega nasploh (leta 1965 je naslov osvojil Tom Simpson).

Slovenci so pričakovali več

Slovenska reprezentanca se je držala navodil. Ves čas se je držala v ospredju in čakala na sprint, v katerem sta imela dobre možnosti Božič in Bole. V zaključne metre sta prišla v ospredju, a sta v sprintu ostala nekoliko zaprta. Božič se je sicer dobro znašel, z manevrom pridobil nekaj mest, a več kot do sedmega ni mogel. S svojim dosežkom je izenačil četrti najboljši rezultat slovenskih tekmovalcev na prvenstvih, boljša od njega sta bila le Andrej Hauptman dvakrat in Zoran Klemenčič, enak rezultat pa je leta 2006 v Salzburgu uspel Urošu Murnu.

"Vso dirko sem se super počutil. Če sem čisto pošten, bom rekel, da sem bil sposoben uvrstitve od tretjega do petega mesta. Od kar sem jaz v reprezentanci, smo dirkali kot reprezentanca Slovenije. Zato hvala fantom, zaradi njih sem razočaran, saj se mi je ponujala lepa priložnost. Škoda, da z Boletom v zadnjih dveh kilometrih nisva imela še koga zraven, a s tem nočem nobenega obtoževati. Pred zadnjim zavojem sva midva 'en naboj porabila', ostala sva na levi strani, ki je bila počasnejša. Držati bi se morala desne, ali pa na levi biti nekoliko bolj v ozadju. Tako pa sva pobrala kar nekaj vetra, kar naju je na koncu stalo še boljše uvrstitve. Sedmo mesto ni slabo, ampak lahko bi bilo bolje," je bil po dirki kar malce razočaran Božič.

Podobnega mnenja je tudi selektor Martin Hvastija: "Po vsem, kar se je zgodilo v zadnjem krogu, smo imeli eno od najmočnejših ekip, zato smo pričakovali več. Žal pa se v zaključku fantje v gneči niso znašli, tako da sta Božič in Bole ostala sama. Čeprav sta Štangelj in Brajkovič naredila vse, da to ne bi bilo tako, za kar si zaslužita pohvale, se ni izšlo. V zaključku sta bila naša dva zaprta, Božič je samo iskal pot do cilja, sprintati ni mogel. Ostaja grenak priokus, danes bi lahko dosegli veliko več kot sedmo mesto."