Vsak predlog za razreševanje težav Grčije bi morali presoditi z vidika njegovega vpliva na druge članice območja z evrom, je opozorila Merklova. Člani stranke CDU so sicer v zadnjih dneh izrazili kritike glede načina, na katerega se rešuje z Grčijo, saj naj bi Nemčija plačevala račune drugih evropskih držav.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je medtem v pogovoru za časnik Wirtschaftswoche ocenil, da bo Grčija za okrevanje po dolžniški krizi potrebovala veliko časa. "Da se Grčija na finančne trge ne bo vrnila leta 2012, je jasno," je dejal Schäuble. "Bolj verjetno bo potrebovala kako desetletje, da ponovno vzpostavi gospodarsko konkurenčnost," je še menil.

Ob tem uspeh Grčije po mnenju nemškega finančnega ministra temelji na volji njenih prebivalcev. "Na koncu dneva se morajo Grki odločiti, ali lahko nosijo težo varčevalnih ukrepov in ali to želijo." Hkrati pa je pohvalil prizadevanja grške vlade za obvladovanje javnih financ ter izrazil prepričanje, da mora Grčija za vsako ceno ostati v območju z evrom.

Kritično o italijanskih oblasteh

Schäuble je nekaj besed namenil tudi Italiji, ki ji je pred dnevi bonitetna hiša Standard & Poor's znižala bonitetno oceno z A+ na A. "Voditelji v Italiji - in v vseh drugih državah - morajo vedeti, da je problematično napovedati ukrepe ali se k nečemu zavezati, potem pa tega ne izpolniti. Tako se izgubi zaupanje trgov," je poudaril.

"Morda bo Italija v znižanju bonitetne ocene videla priložnost za hitrejšo in marljivejšo uvedbo varčevalnih ukrepov," je dejal nemški minister. Poudaril je še, da je zaupanje trenutno najbolj pomemben vir, a hkrati najbolj redek. A je dodal, da je italijanska zadolženost obvladljiva, da je Italija "solidna država" ter da so njeni gospodarski kazalci "dobri".