Kot je v Renčah ob slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda in 64. obletnici priključitve Primorske matični domovini poudarila večina tam prisotnih politikov, so predčasne volitve rešitev iz trenutne politične situacije. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, je ob zaključku slovesnosti ob izhodu iz dvorane prisotnim zgolj dejal, naj se borijo naprej.

Podpredsednik SD in minister za promet, ki opravlja tekoče posle, Patrick Vlačič, je pojasnil, da lahko levica ponovno združi moči in zmaga na predčasnih volitvah. Misli, da ima levica dobre odgovore. "Zdaj ko se je malo sprostilo vprašanje, ali bodo volitve ali ne, bodo ljudje začeli poslušati, kaj kdo govori, kakšne so analize tega, kaj je potrebno storiti in napovedi za prihodnje. Naredili bomo najbolje kar moremo," je dejal Vlačič.

Vlačič: Opozarjali smo, kaj se bo dogajalo

Poudaril je, da bi morala koalicija najtežja vprašanja razrešiti na začetku mandata. Tudi vprašanje o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj. Vlačič želi, da se stvari čim prej uredijo. "Opozarjali smo, kaj se bo dogajalo v času, ko ne bomo imeli polnih pooblastil. Ti prvi dnevi so bili za Slovenijo zelo slabi. Padla je boniteta. Zakoni se ne sprejemajo, stvari se ne odvijajo in to ni dobro za državo," je poudaril.

Predsednica LDS Katarina Kresal meni, da so se ljudje šele sedaj zavedli, kaj se dogaja, da gremo z vso hitrostjo na predčasne volitve. "Upam, da bo vseeno prevladalo, zavedanje, da nekomu z volitvami daješ oblast v roke za štiri leta in s tem svojo usodo. Upam, da bodo ljudje premagali malodušje, šli na volitve in volili levico," je poudarila.

Po njenih besedah ni treba, da se levica združuje, morajo pa uporabljati razum, biti strpni in predvsem znati sodelovati. "Na levici je bilo prepogosto tako, da smo bili sami sebi največji sovražniki. Če to odvržemo je vse mogoče," je izpostavila.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan meni, da so predčasne volitve rešitev trenutne situacije, in sicer čim prej. Na vprašanje, ali obstaja rešitev za politično levico, pa ni imel odgovora.

Juri: Potrebe po boljših spremembah so očitne

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je izpostavil, da udeležba na taki proslavi, kot je današnja, dokazuje, da ljudje niso indiferentni do dogajanja v družbi in da so potrebe po boljših spremembah očitne. "Predsednik države je bil dokaj zgovoren, dal je nekaj konkretnih nasvetov, tudi političnemu razredu, da se je treba streznit, iti na volitve, če bo treba, in zmagati" je poudaril Juri.

Prepričan je, da bo lahko levica združena na podlagi konkretnih programov, ne samo zaradi strahu pred Janezom Janšo. "Treba se je združiti, ampak jasno vedeti, kaj je levica, kaj sociala in kaj ekologija. Na teh temeljih je še prostor za sodelovanje, tudi s civilno družbo, ne samo med strankami," je menil Juri. Po njegovih besedah je napočil čas za ekosocialno smer slovenske levice.

"Če gremo na predčasne volitve, bomo skušali dopovedati volivcem, naj glasujejo tako, da ne bodo stalne žrtve izsiljevanja ene opozicijske stranke. To se je dogajalo tri leta in to je bil glavni razlog za pomanjkanje samozavesti v levosredinski koaliciji. Izsiljevanje Janeza Janše, ki je dosegel vse pri Pahorju. To je botrovalo marsikaterim nesoglasjem," je dejal Juri. Levica lahko po njegovem mnenju še zmaga na volitvah.

Türk: Potrebujemo trezno glavo in hladno kri

Danes potrebujemo trezno glavo in hladno kri, veliko razuma in pameti, da bomo premagali težave, ki so tu in ki niso pretirano velike, je ob slovesnosti ob obletnici priključitve Primorske izpostavil predsednik republike Danilo Türk. "Na Primorskem je samozavest doma. Z njo bomo šli naprej in zmagali bomo," je na slovesnosti v Renčah poudaril Türk. Kot je ob slovesnosti izpostavil predsednik, nas slovesnost spominja, da združitev slovenskega naroda in nastanka naše države ni prišla sama od sebe, temveč, da je bilo za to potrebno veliko napora.

Združitev Primorske z matično domovino Slovenijo je po njegovih besedah sklepni del dolgotrajnega združevanja države. "To državo smo dobili pred 20 leti, veselimo se je, znamo upravljati z njo in znamo reševati vse težave pri njenem upravljanju. Kadar so te težave večje od običajnih se spomnimo, da smo vedno našli dovolj znanja in modrosti, da smo šli naprej zmagovito," je poudaril Türk. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je spomnil, da je prav predsednik Türk v ta del sveta prinesel mir in prijateljstvo. "Zato vam dolgujemo stalno hvaležnost," je dejal Stanovnik.

Stanovnik: To ni vrnitev, temveč priključitev Primorske

Ob tem pa je izrazil pričakovanje, da se bo praznik priključitve Primorske matični domovini, ki pomeni nastanek združene Slovenije, ki je po mnenju Stanovnika tudi temelj slovenske državnosti, "imenoval, kot to velja". "To ni vrnitev, temveč priključitev Primorske," je opozoril Stanovnik. Slavnostni govornik slovesnosti zamejski pesnik Miroslav Košuta pa je poudaril, da narodnoosvobodilni boj temeljno dejanje v osvoboditvi slovenskega naroda.

Sprašuje se, kakšne zglede nudimo mladim, kaj vlagamo vanje, s kakšno pravico naj položimo vanje prihodnost naroda. Izpostavil je, da kar vložimo v kulturo in znanost je investicija v prihodnost in da ne glede na usodo ostane dediščina človeštva. "Od politike pa ne prosimo, pač pa zahtevamo, nič na kolenih ampak pokončno in s pestjo, daj nam danes naš vsakdanji kruh in poskrbi za jutrišnjo žetev! Preženi voluharje, ki spodjedajo korenine naše mlade rasti. Zagotovi nam prihodnost in domovino v mejah, ki nam pripadajo. Ne razprodajaj podedovanega, v krvi generacij priborjenega, da bo svobodno donela pesem o Primorski, ki je vstala v novo življenje!" je poudaril Košuta.