Kar je že stalnica v številnih mestih po svetu, med drugim v Zagrebu in Gradcu, bo zdaj mogoče tudi v Mariboru. Kot so za STA pojasnili v SNG Maribor, zaenkrat načrtujejo prenos enajstih predstav, prva bo 15. oktobra.

Newyorška Metropolitanska opera, ki ima že skoraj 130-letno zgodovino, je ena najbolj znanih opernih hiš na svetu. Njen repertoar zajema največje spektakle, na odru pa stojijo izključno najboljši izvajalci svojega časa.

Zelo uspešen je tudi njen program The MET: Live in HD. Z emmyjem nagrajena serija neposrednih prenosov oper v gledališča in kinodvorane po svetu letos vstopa že v šesto sezono in z njo v več kot 1500 dvoran v 51 državah sveta.

"Opera sodi med izvedbeno najzahtevnejše vrste kulturnih dogodkov. Priložnosti, da jo doživimo v polnem sijaju z največjimi svetovnimi pevci in dirigenti, so zato zelo redke. Cikel prenosov Metropolitanske opere prinaša kakovostno alternativo: istočasno kot Newyorčani in gledalci po vsem svetu bomo v Mariboru uživali v vrhunskih produkcijah programa The Met!," je ob napovedi prenosov v Sloveniji zapisal vodja programskega sklopa EPK Terminal 12 Aleš Šteger.

Prva na vrsti bo opera Gaetana Donizettija z naslovom Anna Bolena, v kateri bo kot mlada kraljica iz naslova nastopila ena najbolj cenjenih opernih solistk ta hip Anna Netrebko. Poleg nje bodo v letošnji sezoni v New Yorku nastopili še Placido Domingo, Renee Fleming, Jonas Kaufmann, David Daniels, Joyce DiDonato, Deborah Voigt, Matthew Polenzani in mnogi drugi.