Prava strategija je v cestnem kolesarstvu velikokrat bistvo uspeha, ne pa seveda vse. Ostalih petih reprezentančnih kolegov, selektor Martin Hvastija, pomočnika Andrej Hauptman in Milan Eržen, so Štanglju le prikimali.

Z Borutom Božičem, Gregom Boletom, Juretom Kocjanom, Janijem Brajkovičem in Kristijanom Korenom bo na startu v Koebenhavnu, od koder se bodo odpeljali 17 krogom naproti čez ciljni Geels Bakke (Kozji hrib), tudi po Štangljevih besedah najboljša reprezentanca doslej sploh. "Na papirju z boljšo ekipo na svetovnih prvenstvih še nismo vozili. Zagotovo. S Hempijevim bronom v Lizboni, pa njegovim četrtim, Klemenčičevim petim mestom v Zolderju smo zelo veliko dosegli. Tokrat še bolj verjamem v naša liderja Božiča in Boleta. Tudi nekaj okoliščin, denimo napovedi, da bodo Nemci delali le za Greipla in Britanci za Cavendisha, je naklonjeno nam. Tudi Bole in Božič se bosta brez radijskih zvez morala uskladiti. Oba to znata in zmoreta. Mi pa bomo, o tem sem prepričan, naredili vse ostalo," je samozavesten 38-letni Novomeščan, še bolj motiviran, ker bo to njegova zadnja velika dirka kariere.

Slovenski dvojec BB, Božič in Bole, se še kako zaveda sijajne priložnosti. Geels Bakke je kot nalašč zanju. "Zavedam se tega. Nisem pa zaradi tega živčen. Tako močna reprezentanca in sijajno vzdušje me delata mirnega. Že to, koliko so ostali pripravljeni storiti v pomoč. V moji mentaliteti je tudi to, da zlahka pomagam drugim, če bo tako naneslo. Če omenim samo zaključek, v ta klanec ne bo sprintal nihče, ki ne bo močan tudi po 266 kilometrih. Po taki dolžini pa nas ni veliko takih," je prepričan Idrijec Borut Božič. "Nisem slab," je s svojimi besedami pripravljenost opisal Grega Bole, ki sicer začenja slovenski seznam s številko 113. "Priložnost je zares lepa. Tudi zato, ker je tudi brez dobrega izhodišča v zadnji ravnini možno še vedno veliko narediti. Pogoj so le močne noge. Velikih hitrosti po 266 kilometrih v nogah pa v ta klanec ne bo. Dober bo vsak, ki bo močan," dirko z veliko stresa, padcev in taktičnih igric velikih reprezentanc pričakuje 26-letni kolesar iz Begunj. "Klubski kolega Hondo (izkušeni nemški veteran, op. p.) opozarja, da trasa sicer res ni težka, vendar je po njegovem možno, da skupina ne bo prišla skupaj pod hrib. Možnih je več razlogov. Sam menim, da Gilbert, če mu Belgijci pripravijo teren, lahko napade v zadnjih krogih čez Geels Bakke. Če bosta z njim Cancellara in Voeckler, bodo nevarni. Paziti bo treba še na kaj več, kot se pripraviti za sprint na klanec." Kolesar podobnega kova je tudi Jure Kocjan. "Dolžine se ne bojim, nervozo pričakujem. V zaključku želim biti zraven, biti koristen," je bil kratek 26-letni Ljubljančan, ki ima lep niz dosežkov v podobnih zaključkih, ki ga ves kolesarski svet obeta v nedeljo okoli 17. ure. Brajkovič, Štangelj in Koren bodo asistenti in pozorni na vse druge scenarije v pomoč in pokrivanje ubežnih skupin. "Prepričan sem, da sem tako dober, da lahko dirkam z vsemi vseh 266 kilometrov, le v sprintu na klanec nimam možnosti. Tudi motivacija je. Veliko lahko pripomorem do skupnega rezultata. Z Boletom in Božičem zares lahko veliko dosežemo," je motiviran tudi Jani Brajkovič.