Ovadbo proti Janezu Janši (ta se je nekdaj imenoval Emil Hrvatin), organizatorjem festivala in vodstvu Muzeja sodobne umetnosti, kjer je bil performans izpeljan, je vložil hrvaški veteran in umetnik Krešo Mustać.

Janša je namreč med svojim nastopom na festivalu Zoom avgusta lani povabil občinstvo, naj s škarjami režejo hrvaško zastavo, kar so obiskovalci tudi storili. Del njegovega projekta Življenje (v nastajanju), s katerim je gostoval na Reki (pa tudi v Berlinu, na Dunaju in v Riu de Janeiru), je namreč vrsta navodil obiskovalcem, med katerimi se eno glasi: "Sram vas je lastnega naroda. Vzemite škarje in razrežite zastavo. Nato koščke pustite na tleh."

To dejanje je Mustaća, ki je prizor doživel kot "grobo žaljenje in zaničevanje državne zastave", tako razburilo, da je nemudoma vložil ovadbo proti vsem prej omenjenim in s tem sprožil afero, na Hrvaškem znano kot "primer zastava". Na dogodek so burno reagirali tudi veteranska združenja in del hrvaške javnosti, pojavile so se celo zahteve po odstopu reškega župana Vojka Obersnela in vodstva muzeja; obenem pa so številni hrvaški umetniki in intelektualci stopili v bran Janezu Janši in ob tem zagovarjali svobodo umetniškega izražanja.

Reško tožilstvo je zdaj ocenilo, da je bila v tem primeru zastava zgolj rekvizit na predstavi in ne državni simbol, je v četrtek pojasnil tamkajšnji državni tožilec Darko Karlović. Ovadbo so zato zavrnili, saj "niso ugotovili, da bi bil namen umetnika žalitev hrvaške države", temveč so presodili, da je bil njegov nastop umetniško dejanje. Mustać je včeraj nato že napovedal zasebno tožbo proti Janši.