Skratka, zgodilo se je nekaj samoumevnega. Ena rutinska zmaga več. Tako kot vse tiste pri referendumih. Zmaga, ki jo je ekipa Janša&Co. napovedala že pred tremi leti. Tisti dan, ko so nezasluženo izgubili. Krivi so bili sodniki in navijači. Igralo se je nešportno in udarjalo pod pas. Naši junaki na igrišču pa so vedeli, da to ne more trajati dolgo. Ta nezaslišani pekel, kjer so vsi skregani med seboj, je prej ko slej moral zapreti vrata. Odprla so se ena druga. Direktno v nebesa. Sicer brez himničnega petja, zvonov in aleluj, vendar jasno označena. Vse je bilo tako kot na minulem evropskem prvenstvu v košarki. Od začetka je bilo jasno, da bodo zmagali Španci. Vse drugo je bilo le predigra, v kateri so sodelovali tudi naši. Naši, ki so delovali enako kot propadla koalicija. Niso imeli šefa, če pa so ga že imeli, ga niso poslušali. Vsak igralec zase je bil prepričan, da je večji frajer od drugega, in zato ni bilo nobenega moštvenega duha. Ko se je začelo izgubljati, so se gledali še bolj grdo med seboj. Na koncu so bili poleg sodnikov krivi tudi mediji. Tisti, ki so premalo verjeli vanje. In iskali same slabe strani.

Zdaj se nam obetajo novi časi. Časi, ko je brezvezno hoditi na volitve. Predčasne ali redne. Saj je jasno, da bo zmagal tisti, ki si to zasluži. Tako kot so rutinsko zmagali Španci, tako bo z nasprotniki pometel Janez Janša. Škoda časa in denarja, da se zdaj nekaj mesecev uprizarja cirkus za mlado in staro. Naj se enostavno Janši da vsa pooblastila in naj sestavi zmagovalno ekipo. Brez kupčkanja in strankarske matematike. In naj se sprejme tihi dogovor, da se počasi ukinejo vsi mediji. Ne v fizičnem smislu, ampak v uredniškem. Saj ne potrebujemo novinarjev, ki bi nekaj iskali in spraševali. Dovolj je, da se gre na socialna omrežja in prepiše nekaj modrih misli. Tako je dan pred zmago v parlamentu spletni portal nacionalke MMC udarno vest enostavno prepisal z osebnega profila Janeza Janše na facebooku. Če v tem vidite degradacijo novinarjev z nacionalke ali pa podcenjevanje vas bralcev, potem živite v napačnih časih. Če vas je prijelo, da bi nehali plačevati naročnino, dobro razmislite, s kom se spuščate v vojno.

V vsakem primeru boste poraženi.

Komentatorji so po torkovi zadušnici streljali samoumevne kozle. Brez duha in brez jajc. Ena jamrarija kanonov brez streliva. Konec koncev, kaj pa lahko sploh še rečeš po nečem, kar je samoumevno. Rutinske zmage nimajo erosa. Niti patosa. Zato so me še najbolj razveselili na Kanalu A. Še isti dan so v oddaji Svet pripravili prispevek, v katerem je bioenergetik Igor Zinertelo z bajalico ugotovil, da so okoli državnega zbora negativne energije. Še huje pa je pred vladnim poslopjem. Tam so tako negativne energije, da bi vsak normalen človek v dveh letih umrl. Ergo. Borut Pahor je zdržal tri leta in še vedno je v formi, kar pomeni, da je izvenserijski izdelek, ki pa ga nismo pravočasno prepoznali.

Upam, da bo prva poteza JJ&Co. selitev vlade v nove prostore. Če jih seveda sploh potrebujejo. Saj bo dovolj nekaj izmenjanih postov po internetu.

Ali pa se vlada enostavno preseli iz mesta. Iz te gnile Ljubljane, ki jo še vedno obvladuje župan, ki ni del zmagovalne ekipe. Naj gre nekam na podeželje. Naj si postavi novo vas. Trdoglav je ena opcija. S tem bi se tudi brez slabe vesti znašli v centru humoristične nadaljevanke Trdoglavci, ki je v ponedeljek začela šibati na najmočnejšem komercialnem programu. Serija, ki sicer v uvodnem delu ni bila prav nič smešna, operira s klasičnimi stereotipi. Butastimi policisti, zmedenim poštarjem, hedonistično razpoloženim župnikom in poželjivim oštirjem. Polno teatralnega glumatenja in dretja. Čisti odsev politike. Veliko besed za prazen nič. Natepavanje v boksarsko vrečo brez rezultata. Samo da mine čas. Da se nekaj dogaja. Lep primer so bili četrtkovi Pogledi Slovenije. Tone besed za nekaj, kar ve vsak mulc na dvorišču. Besede so pokvarljiva roba z omejenim rokom trajanja. Bistvo pa je preprosto: nihče vam več ne verjame. In v tem kontekstu so tudi besede Pavla Gantarja, da bi nas morali zanimati programi strank, čista iluzija. Malo južneje od nas bi temu rekli: sanja svinja kukuruz…