Vrtec Zelena Jama je zadnje desetletje vodila Lučka Babuder, ki je s pomočjo računovodkinje Leone Triunfovič z računov neupravičeno nakazala skupno prek 300.000 evrov.

Računalniško podjetje, ki opravlja gradbena dela

Babuderjeva naj bi, kot poroča portal 24ur, podjetju svojega sina in moža nakazovala denar, šlo naj bi za plačilo računov za dela, ki pa seveda niso bila nikoli opravljena. Več kot 130 tisočakov naj romalo na račun ravnateljičinega moža, kot plačilo za prenovo vrtca, beljenje, nove radiatorje in še druga, nikoli opravljena, dela. Prek sinovega, sicer računalniškega podjetja, naj bi nato kupila 40 novih računalnikov, ki jih vrtec ni videl nikoli. Poleg tega je kot že rečeno računalniškemu podjetju plačevala račune za gradbena dela.

Nadalje 24ur poroča o tem, kako je iz revizije računov vrtca razvidno, da je iz proračuna za najmlajše denar odtekal za alkoholne pijače, drage obleke, kozmetiko, celo nogavice. Se pa je na računih znašla tudi otroška oprema, od vozička do plenic, čas kupovanja te opreme pa, zanimivo sovpada z rojstvom vnuka Babuderjeve.

Limone, med in sladkor so za vodstvo, ne za otroke

Goljufija se še nadaljuje. Računovodkinja Leona Triunfovič, ki jo tako policija kot inšpektorat že preiskujeta, naj bi poleg plače vsak mesec v svoj žep spravila še 4000 evrov, ki si jih je nakazala kot plačilo računa, izstavljenega prek njenega s.p.-ja. Njena mati pa, ki v vrtcu dela kot kuharica, je imela plačo, sicer namenjeno referentom.

Denar naj bi vsakomesečno izginjal tudi prek nakazil na študentske napotnice, letno več kot 70 tisoč evrov. Seveda ni treba poudarjati, da teh študentov v vrtcu ni nikoli bilo.

Kot neuradno poroča portal, pa so se poleg domnevne kraje dogajale tudi grožnje zaposlenim, v vozila naj bi jim ravnateljica celo vgradila sledilne naprave.

Kljub vsem domnevnim neverjetnim in umazanim denarnim poslom pa je v celotni zgodbi še vedno najgrše dejstvo, da so na račun ukradenih vsot največkrat nastradali prav otroci. Zaradi kraje so nedolžni malčki včasih ostali celo brez sladkorja za čaj, povedo zaposleni. Limone, med in sladkor, za katere so prosili vzgojitelji, so bile namreč ''namenjene le vodstvu''. Otroci, katerih primarna dejavnost je igra, se poleti niso niti enkrat igrali na zunanjem igrišču. To ni pravilno varnostno opremljeno, vodstvo pa ni našlo denarja da bi to uredilo.

Lani obravnavali podoben primer v drugem vrtcu

Na Mestni občini Ljubljana so potrdili, da so na podlagi zaključkov revizije proti nekdanji ravnateljici vrtca aprila podali kazensko ovadbo na okrožno tožilstvo, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Podoben primer so v drugem vrtcu obravnavali tudi lani, je povedala načelnica mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič. Oktobra so namreč na okrožno državno tožilstvo zoper odgovorno osebo in druge neznane storilce v vrtcu Najdihojca vložili kazensko ovadbo. Razlog je bil sum storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe položaja, je še dodala načelnica.