Znanstveniki so svoja odkritja natančno opisali v zadnji številki revije Neuron, ki je izšla 22. septembra. Do odkritij so prišli po dve leti trajajoči raziskavi 654 genov, za katere so sumili, da so vpleteni v nadziranje rasti nevritov - dolgih nitkastih izrastkov na koncu živčnih celic, ki prenašajo impulze drugim živčnim celicam.

Na podlagi raziskave velikega vzorca so lahko odkrili 70 genov, ki spodbujajo rast nevritov po poškodbi. Našli pa so tudi šest genov, ki rast zavirajo.

"Ne vemo veliko o tem, kako nevriti ponovno zrastejo, potem ko so se poškodovali,“ je povedal Andrew Chisholm, profesor biologije na UCSD-ju. "Ko si poškodujete hrbtenjačo ali doživite kap, se vam nevriti močno poškodujejo. Regeneracija v hrbtenjači in možganih pa je zelo neučinkovita. Zato so poškodbe hrbtenjače praktično neodpravljive."

Čeprav so znanstveniki v zadnjih desetletjih prišli do dobrega razumevanja, kako živčne celice oziroma nevroni razvijajo povezave v nastajajočem zarodku, se precej manj ve o popravljanju in odsotnosti popravljanja nevronskih povezav v odraslih, kadar imajo poškodovane nevrite.