WHO trdi, da je sev otroške paralize, imenovan WPV1, odkrit v na Kitajskem, genetsko povezan s tipom paralize, ki kroži v Pakistanu.

Vsaj sedem primerov obolenj je bilo na že potrjenih v kitajski provinci Xinjiang, ki meji na Pakistan. Zdravstvena organizaciija opozarja, da bi se strašni virus bolezni lahko močno razširil v času muslimanskega romanja v Meko.

Polio je močno nalezljiva virusna bolezen, ki prizadane živčni sistem in včasih povzroči paralizo. Prenaša se z okuženo hrano, vodo in iztrebki. Najpogostejša pot okužbe je fekalno – oralna.

Kitajske oblasti so potem, ko jih je WHO opozorila na bolezen začele z preiskovanjem primerov in pa z masovnim cepljenjem v regiji. ''Do sedaj smo naredili vse potrebne in pravilne stvari,'' je potrdil predstavnik WHO.

Polio je bil sicer nazadnje iz Indije v Kitajsko prenesen leta 1999, zadnji domorodni kitajski primer pa so zasledili leta 1994. Pakistan med tem ostaja ena od držav, kjer nevarni virus ostaja endemičen. Otroški sklad ZN, Unicef, že dalj časa poskuša omejiti bolezen, a skupaj z WHO opozarjajo, da je izkoreninjenje bolezni mogoče le, če cepivo dobi čisto vsak otrok, ne glede na starost in nedostopnost območja kjer živi.

Otroška paraliza je bila s severne hemisfere izkoreninjenja v 20. stoletju.