Predsednik Zares je na novinarski konferenci dejal, da bo ključna posledica torkove odločitve večine v državnem zboru "izguba iluzij", da pred državo, njenimi državljani in politiko obstaja lahka pot oz. "čarobna palica". Torkov dogodek bo pospešil razkrajanje iluzije, ki "usodno hromi to državo", volitve pa bodo prinesle trenutek resnice in streznitev, je pojasnil.

"Volitve bodo posledice tega, kar se je včeraj zgodilo, niso pa rešitev," meni predsednik Zares, vendar pa opozarja, da država ne potrebuje premika med političnimi elitami, pač pa "premik v glavah politikov in ljudi". Upa, da bo v prihodnjih tednih in mesecih do tega spoznanja prišlo čim več ljudi.

Golobič ničesar ne obžaluje

Golobič se je dotaknil tudi vloge stranke Zares v koaliciji preteklega mandata. Dejal je, da sam "ne bi ničesar obžaloval". Po njegovih besedah je šlo za "poskus, ki je bil vreden, lahko pa rečem, da je do neke mere spodletel". Je pa poudaril, da je stranka na tem oltarju izgorevala in s tem, ko je vstopila v koalicijo, pustila ob strani strankarsko računico. Prav tako se Golobiču zdi prav, da je Borut Pahor imel priložnost voditi vlado.

Kot je še povedal Golobič, jih je v koalicijo in politiko "pripeljala vsebina in pri tej vsebini ostajamo in vztrajamo". Osnutek programa stranke bo predstavljen prihodnji teden, končna različica pa na konvenciji stranke 15. oktobra. Kot je še pojasnil, bo glasovanje o tedaj predstavljenem poročilu in o usmeritvah stranke istočasno tudi glasovanje o zaupnici vodstvu. Prepričan pa je, da bodo tudi v novem sklicu parlamenta "kot opozicijska stranka, najverjetneje," zagotavljali, da ne bo utihnil njihov glas.

Ob tem pa je predsednik Zares pozdravil nastanek nekaterih civilnih pobud, "ker krepijo moč glasu, ki se ukvarja z resnimi razvojnimi vprašanji, ki niso ideološka in od katerih je odvisna prihodnost te države. "Ne govorimo o koaliciji, govorimo o prisotnosti določenih vprašanj, pristopa in poudarkov v javnem prostoru," je pojasnil.

Najverjetnejši scenarij so volitve

Na vprašanje, ali bi v stranki podprli kandidata, ki bi ga predlagal predsednik republike Danilo Türk, je Golobič odvrnil, da bi v tem hipotetičnem primeru o tem razmislili. Poudaril pa je, da je takšen scenarij sicer malo verjeten oz. da je precej bolj verjetno, da bo predsednik republike že v kratkem razpustil parlament in da bodo volitve že novembra. Golobič pričakuje, da bodo na njih konkurenčni tako na ravni idej in programov kot tudi ekipe.

Opozoril pa je, da bo predvolilna kampanja, ki sledi, ponudila le stare vzorce, saj da se bo veliko govorilo o rasti, delovnih mestih in pravni državi. A po njegovi oceni so bili rast in delovna mesta v času konjunkture ustvarjeni umetno in so temeljili na umetnem pregrevanju gospodarstva z zadolževanjem. Golobič pa se zavzema za "zdravo rast" ter kakovostna, trajna in vzdržna delovna mesta.