Venizelos je v torek uspešno zaključil telekonferenco s predstavniki EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), t.i. trojke. Evropska komisija je po konferenci sporočila, da se bodo v začetku prihodnjega tedna strokovnjaki trojke vrnili v Grčijo ter bodo nadaljevali s pregledom njenega napredka pri uvedbi strogih varčevalnih ukrepov.

Predstavniki komisije sicer niso želeli razkriti, ali je Venizelos ponudil nove varčevalne ukrepe. Iz grškega finančnega ministrstva pa so sporočili, da se bo finančni minister s predstavniki omenjenih organizacij in institucij pogovarjal ta konec tedna v Washington na letnem zasedanju IMF. Grčija bo za vedno članica območja z evrom, je v parlamentu danes dejal Venizelos in dodal, da bo vlada storila karkoli, da ne bo ogrozila usode države in njenega položaja v območju s skupno evropsko valuto.

Sicer pa je grški premier George Papandreu za danes sklical izredno sejo vlade, na kateri naj bi se osredotočili predvsem na izid telekonference. Grški mediji pa poročajo o številnih novih varčevalnih ukrepih, ki se menda obetajo državi. Med njimi naj bi bilo zmanjšanje pokojnin in plač javnih uslužbencev, nov davek na tobak in žgane pijače ter davek na nepremičnine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem naj bi Atene drastično zmanjšale državni aparat. Število javnih uslužbencev naj bi se v primerjavi z letom 2009 takoj znižalo za 50.000, do leta 2015 pa še za 100.000, ocenjujejo časniki. V najkrajšem možnem času bi zaprli 117 podjetij, ki jih podpira država. V grškem javnem sektorju je sicer zaposlenih več kot 700.000 ljudi, še okoli 200.000 pa jih dela v podjetjih, ki jih subvencionira država, kot so javna televizija in elektro podjetja.

Grški sindikati so za 6. oktober že napovedali splošno stavko. Delavci v javnem prevozu bodo stavkali v četrtek, nadzorniki zračnega prometa pa v nedeljo.