Belokranjec je ob novincu na veliki sceni Robertu Vrečerju glavni slovenski up, da deželico na sončni strani Alp postavi na opaznejši zemljevid ure kolesarske resnice (46,6 kilometra). Gre za disciplino, s katero se pohvalijo strokovnjaki, od trenerjev, opremljevalcev do športnikov, za občinstvo pa je manj atraktivna.

Brajkovič je trepetal

Oba slovenska predstavnika sta včeraj že zarana morala na trening. Če je Vrečer, ki je dobil priložnost za debi na svetovnem prvenstvu pri bližnjih enaintridesetih letih po zaslugi zmage na krajši vožnji na čas dirke Po Sloveniji, precej daljšem kronometru na poljski etapni dirki Szlakiem Gradow Piastowkich ter drugem mestu na državnem prvenstvu (22 sekund je zaostal za Brajkovičem), traso lahko preizkusil na uradnem treningu v nedeljo, je Brajkovič zaradi kasnejšega prihoda celo trepetal, saj bi lahko ostal brez spoznavanja trase.

"Šele vodje ekip smo s pritiskom na organizatorje tudi malce izsilili, da so traso odprli za elitne kolesarje. Številnih v nedeljo še ni bilo na Danskem. Tako smo dobili dodatni ogledni trening med osmo in deveto uro dopoldne pred dirko mladincev. Če bi člana dobili med to dirko, bi ga zagotovo kaznovali. Sicer bi si traso lahko ogledali ob prometu, vendar to ni isto. Trasa je sicer ravna, vendar ima kar nekaj pasti. Ne dovoli le glave nad balanco in na polno na pedala," je opozoril selektor Martin Hvastija, ki bo danes spremljal Janija Brajkoviča (ob 15.31, št. 15), Vrečerja (ob 13.45, št. 38) pa njegov pomočnik Andrej Hauptman.

Od Vrečerja nihče ne pričakuje nič

Po cesti je Brajkoviča vodil kar Vrečer: "Osredotočila sva se bolj na luknje na cesti, neugoden veter, ki piha z vseh smeri, nekaj slabe ceste, ovinkov in grbin. Tehnično je ponekod kar zahtevno," je opisal Robert Vrečer, ki posledic lažjega bronhitisa ne čuti več. "Forma kar obeta, vendar je tudi zame določena neznanka. Zdrav sem. Rad bi odpeljal najboljši kronometer do zdaj. Sem pa sproščen, ker nihče od mene ne pričakuje nič," je pred premiero želel mirno in sproščeno delovati Vrečer.

Tri leta mlajši Belokranjec je mož z velike scene. V Köbenhavn je prišel sijajno razpoložen. Takšen, kot ga spremljevalci v reprezentanci domala sploh ne poznajo. Običajno je bil bolj zadržan, tih. Očitno se z Vuelto in združitvijo ekip RadioShack in Leopard ne obremenjuje (več). Nasmeh mu ne izgine z obraza. "Po Vuelti sem se dobro spočil. Pripravljenost je solidna. Če bom imel dober dan, se ob ugodnem vremenu nadejam uvrstitve med deseterico," je Jani Brajkovič optimist pred današnjo vožnjo na čas. Že samo deževni oblaki, ki jih obetajo tudi danes, so ga včasih mnogo bolj skrbeli.

Tokrat ga čaka kot biljardna miza ravna trasa. Uničujejo jo le podvozi in hitrostne ovire, kar pa v osnovi ni pisano za Belokranjca. Tudi po postavi zagotovo ne spada med tipične kronometriste - orjake. Vendar Brajkoviču tudi to ne ruši optimizma. "Kronometer povsem raven le ni. Nekaj podobno ravninskih kronometrov sem do zdaj dobro odpeljal. Nekaj možnosti imam. Upam, da bo suha cesta. Faktor je predvsem veter ter s tem povprečna hitrost, ki jo bomo dosegali. Moja forma je boljša, kot je bila, bolje pa so seveda pripravljeni tudi specialisti, ki so tukaj. Bomo videli," se je prepustil toku dogodkov.