Že leta 1958 je bila v Kranju ustanovljena fakulteta za organizacijske vede, ki sedaj deluje v sklopu Univerze Maribor. Dekan fakultete Marko Ferjan pravi, da se o Gorenjski univerzi v Kranju, katere del bi bila potem fakulteta za organizacijske vede, govori že dolgo časa. "Vem, da je o tem nastalo gradivo in prav tako je znana pot do regijske univerze. Toda o ustanovitvah odloča državni zbor," je poudaril Ferjan.

Jeseniški župan: Univerza priložnost za vso pokrajino

Jeseniški župan in poslanec Tomaž Tom Mencinger v univerzi vidi priložnost za vso pokrajino: "Kranj mora kot vodilno mesto prevzeti tudi ustrezno vlogo, v zadnjih letih je bilo namreč precej zamujenega. O politični podpori ustanovitvi univerze ne dvomim, tudi za Jesenice je to velika razvojna priložnost. Na področju zdravstva in s tem povezanim študijem imamo namreč podlago, ki jo želimo nadgraditi." Visoka šola za zdravstveno nego na Jesenicah je namreč nastala že leta 2006 in letos se je začelo preoblikovanje v mednarodno fakulteto.

Univerzi je naklonjen tudi blejski župan Janez Fajfar, saj bi za Bled pomenila razmah izobraževanja na področju turizma: "Tu imamo tradicijo in tudi možnosti." Visoka šola za hotelirstvo in turizem na Bledu bi na začetku zaokrožila univerzo, ki ima po besedah kranjskega župana Mohorja Bogataja enotno podporo v politiki, gospodarstvu, izobraževanju in pri ljudeh na splošno.

"Lahko samo zatrdim, da Kranj stoji za projektom, ki ni več le želja, ampak jasno zastavljen cilj. Moji stiki s tistimi, ki na koncu odločajo, so pokazali, da smo pri tej zadevi Gorenjci enkrat res enotni. Razvojna priložnost se nam ponuja, marsikaj že imamo, in zato sem prepričan, da Gorenjska univerza lahko dobi podporo vlade, državnega zbora, in to ne glede na sestavo ali trenutno razmerje moči. Obžalujem, da do zdaj kot pokrajina in Kranj nismo storili več, v tem mandatu želim to nadoknaditi in Kranj dejansko uvrstiti med univerzitetna mesta," je dejal kranjski župan.

Mariborčani ne bi radi izgubili kokoši, ki nese zlata jajca

O podpori v mestnem svetu v Kranju ne gre dvomiti. Obsežno gradivo predstavlja bodočo univerzo, ki pa bo zagotovo doživela še kakšno oviro. Neuradno smo slišali, da naj bi si zlasti na Štajerskem močno prizadevali "minirati" odhod fakultete za organizacijske vede iz sklopa mariborske univerze. Matematika namreč kaže, da je bila fakulteta zaradi dobrega poslovanja v preteklosti kokoš, ki nese zlata jajca.

Univerzitetni kampus na Zlatem polju v Kranju ima tudi prostorske razvojne pogoje, na koncu pa bo seveda treba potegniti še črto pod račun, koliko bo kaj stalo, da bo Gorenjska univerza postala dejstvo. Morda že prihodnje leto ...