Glavna favorita za zmago sta štirikratni svetovni prvak Švicar Fabian Cancellara in Nemec Tony Martin, vsekakor pa lahko preseneti tudi kdo drug, v prvi vrsti Britanec Bradley Wiggins.

Če se upošteva letošnje rezultate, je glavni favorit Martin, ki je dobil tudi zadnji preizkus na dirki po Španiji. Da je Nemec, na zadnjih prvenstvih sicer dvakrat tretji, prvi kandidat za zmago priznava tudi olimpijski prvak, ki na na največjih tekmovanjih, kot so svetovna prvenstva in olimpijske igre, ni premagan že pet let.

"Tony je gotovo prvi favorit. Letos je res v vrhunski formi, toda to je enodnevna preizkušnja, v kateri se lahko zgodi marsikaj. Sam sem po Vuelti vendarle dvignil raven forme, tako da se lahko vključim v boj za zlato. Vsekakor sem povsem sproščen, da imam takega tekmeca, je zame še dodaten motiv," je pred preizkušnjo dejal rekorder po številu naslovov svetovnega prvaka, ki je v kronometru na dirki po Španiji za Martinom, s katerim sta Vuelto tudi predčasno zapustila, zaostal skoraj minuto. A treba je vedeti, da proga v Koebenhavnu za razliko tiste v Salamanci ni zahtevna, zato bo na njej odločala surova moč. Na taki progi pa je Švicarja težko premagati.

Slovenijo bosta zastopala dva tekmovalca, ki imata povsem različne cilje. Jani Brajkovič si želi med najboljših deset, medtem, ko bi bil za debitanta na prvenstvih Roberta Vrečerja velik uspeh uvrstitev med prvo tretjino nastopajočih, se pravi uvrstitev okoli 20. mesta, čeprav mu je bolj pomembno, da da na progi vse od sebe in progo prevozi tako, kot zna.

"Po Vuelti sem se dobro spočil, pripravljenost je trenutno solidna. Z dobrim dnevom in ugodnim vremenom, bi se dalo brez večjih težav priti med deseterico. Proga čisto ravna ni, eden od faktorjev, ki bo vplival na rezultat, bo veter. Potrebno bo imeti tudi srečo z vremenom, vsekakor lahko dež in mokra proga krojita razplet. Ravninska proga me ne moti, v preteklosti sem dokazal, da lahko dobro vozim tudi po ravnem. Kot pravim, sem v boljši formi kot na nekaterih letošnjih kronometrih, a je treba vedeti, da enako velja tudi za moje tekmece. Kronometri na večdnevnih dirkah vendarle niso ista stvar kot na svetovnem prvenstvu," pred nastopom razmišlja Belokranjec, ki je imel pred odhodom na Dansko nezgodo na treningu, a trk z avtomobilom ni pustil večjih posledic.

Lani v vožnji na čas na prvenstvu v avstralskem Geelongu tudi zaradi bolezni ni upravičil visokih pričakovanj, saj je zasedel le 20. mesto, zato pa je nekdanji svetovni prvak v tej disciplini pri mlajših članih uspešnejši na prejšnjih prvenstvih, v Mendrisiu predlani je bil šesti, kar je v tej disciplini najboljši slovenski rezultat vseh časov, v Vareseju leto prej pa osmi.

Cilji Vrečerja so gotovo nižji: "Sama forma je obetala dosti, a nato sem zbolel, tako da je trenutna pripravljenost tudi zame neznanka. Zdrav sicer sem, upam, pa da mi bolezen ni pobrala vse moči. Krog tukaj je zelo varljiv, proga pa je težja, kot je videti iz avta. Ne bo tako lahko, kot je marsikdo mislil. Moja prednost je sproščenost, saj od mene nihče ničesar ne pričakuje, tudi sam se ne obremenjujem z rezultatom. Važno je, da pokažem najboljšo vožnjo. Želel bi še bolj valovito progo, a na to ne morem vplivati. Proga je taka, kot je, na meni pa je, da dam vse od sebe."

Drugi dan se veselijo predvsem Nemci in gostitelji

Nemška kolesarka Julie Arndt je po dolgih letih lova v Koebenhavnu končno osvojila naslov svetovne prvakinje v kronometru. Svetovna prvakinja s cestne preizkušnje leta 2004 je na 27,8 kilometra dolgi progi za 22 sekund premagala Novozelandko Lindo Vilumssen, bron pa je osvojila branilka naslova Britanka Emma Pooley, ki je zaostala 24 sekund.

Zanimivo je, da so kolajne osvojile iste tekmovalke kot lani v Geelongu, le da je bila v Avstraliji Nemka druga, Novozelandka pa tretja.

Tjaša Rutar je v konkurenci 51 tekmovalk zasedla 34. mesto, zaostala je tri minute in 20 sekund, Alenka Novak pa je bila 43., zaostala je štiri minute in 12 sekund.

"Ni bilo tako, kot na zadnjem kronometru, na katerem sem nastopila. Pravega občutka pa imam, a dala sem vse od sebe. Skoncentrirala sem se na motorista pred sabo, izključila okolico, storila maksimum, ki sem ga lahko. Razmere so bile težke, saj je pihal veter, ki pa ni bil konstanten. Nismo vedeli, od kot prihaja. Zdaj sem si postavila mejnik, ki ga bom lovila na naslednjih tekmovanjih," je po dirki dejala Rutarjeva, tako kot tudi Novakova debitantka na svetovnih prvenstvih.

Že pred članicami so se za kolajne v vožnji na čas merili mladinci, prve zlate kolajne so se veselili domačini. Na 27,8 kilometra dolgi progi je bil najhitrejši Mats Wurds Schmidt, ki je za štiri sekunde premagal Novozelandca Jamesa Orama, z zaostankom 21 sekund pa je za novo avstralsko odličje poskrbel David Edwards.

Nastopila sta tudi dva slovenska predstavnika. Matej Mohorič je zaostal dve minuti in 18 sekund zasedel 36., Doron Hekič pa je zaostal še 16 sekund več, zasedel pa 41. mesto.