Predsednik vlade Borut Pahor je pred glasovanjem o zaupnici svoji vladi poslance pozval, naj podprejo manjšinsko vlado. Ta možnost je namreč po njegovih besedah za državo manj boleča, saj bi padec vlade pripeljal do politične krize, ki bi za nekaj mesecev ohromila državo.

"Ko sem, zavedajoč se krize, ki je prihajala, zaprisegel v DZ in odšel v svoje nove prostore, sem najprej, če smem reči metaforično, zašel v klet. In kaj sem ugotovil? Da je nadstropje za nadstropjem, kjer je vsako naslednje še lepše, klet v slabem stanju, da so temelji slabo položeni, da so polni termitov," je dejal Borut Pahor.

Njegove odločitve so bile težke, saj bi s skupaj z ministricami in ministri lahko vzel orodja in popravil nekaj problemov na hiši. In čeprav bi vse lepo zgledalo, dolgoročno ne bi vplivalo na ljudi, ki živijo v tej hiši. "Kleti je bilo potrebno poglobiti temelje in jim dati moč. To smo tudi storili," je poudaril.

Uredili smo odnose s sosednjimi državami, začeli smo normalizirati delovanje družbe in države, vsem subsistemom samo dali avtonomijo in odgovornost, je razložil Pahor. "Občutek v družbi, da vlada nima oblasti v rokah in da jo vodi vsak, ki ima pet minut časa, je varljiv." Delovati moramo kot država, tako Pahor, kjer imajo vsi sistemi svoje odgovornosti in dolžnosti. "Vsi se moramo vesti po enakih pravilih in enaka pravila morajo veljati za vse," je zatrdil.

"Ne mislim, da je danes nek prelomen dogodek," je poslancem sporočil Pahor in dodal, "a to ne pomeni, da mi je vseeno, kakšna bo odločitev." Pahor je poudaril, da se zaveda težavnih razmer, v katerih je država.

Izbruhnila bo politična kriza

Premier je poslance pozval, naj premislijo, katera možnost je v trenutni situaciji za državo in njene državljane najboljša. Sam meni, da je koristneje, če bi danes izglasovali zaupnico in s tem omogočili, da bi v naslednjih dveh ali treh kvartalih imeli vlado, ki bi bila odzivna in bi imela polne pristojnosti, tudi če bi bila manjšinska.

Če pa bodo poslanci glasovali proti zaupnici, bodo glasovali za začetek politične krize, ki bo izbruhnila z vsemi nepredvidljivostmi in bo paralizirala celotni upravni aparat države ter jo ohromila v domačih in mednarodnih naporih, da se prebije iz obroča krize. Ta faza bi bila po njegovi oceni nepotrebna.

Poslanci bodo po njegovih besedah odločali med dvema možnostima, pri čemer poudarja, da ne more reči, da je "ena brezhibno dobra, druga pa zavržna". Tudi izglasovanje zaupnice ni brez tveganj, pravi Pahor, a ocenjuje, da je ta možnost za državo in ljudi manj boleča. Padec vlade je po drugi strani "avantura, ki se ji reče politična kriza in ohromitev države".

V zameno za podporo Pahor poslancem, kot pravi, ne more "obljubiti nič drugega, razen težkega, zahtevnega, zelo surovega boja za to, da se prebijemo skozi obroče te krize".

Poslanke in poslanci nadaljujejo razpravo pred odločanjem o usodi vlade premiera Boruta Pahorja. Ta se dotika tudi scenarijev, ki bi sledili morebitnemu padcu Pahorjeve vlade. Večina se jih zavzema za predčasne volitve, slišati pa je tudi očitke o zakulisnem iskanju novega mandatarja.

Kako bodo glasovale poslanske skupine?

Radovan Žerjav je na seji DZ dejal, da je sedanja vlada popolnoma izgubila zaupanje ljudi, in napovedal, da bo stranka SLS glasovala proti ministrom. "Politična situacija ta trenutek terja spremembe in s tem bi dali prostor novemu političnemu začetku," je še dejal Žerjav.

Franco Juri v imenu Zaresa ni odlašal z razkritjem odločitve in dejal, da stranka zaupnice vladi ne bo podprla. "Če se danes tukaj začne pot do predčasnih volitev, bomo to pot sprejeli," je poudaril.

Predstavnik poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal: "Erozija koalicije se odvija zelo pospešeno, odšli sta dve stranki in 12 ministrov." Pahorjevo vlado je ostro kritiziral, se zadržal pri aferi Patria, nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa pa imenoval za avtorja vseh afer. Dotaknil se je tudi stečajev podjetji, porabe javnega denarja, zaposlovanja v javnem sektorju, padle pokojninske reforme, gospodarskega stanja … "Lahko govorimo o pahorizmih, sladkih zavajanjih," je poudaril Tanko. Ker so po mnenju SDS predčasne volitve edina prava pot, ne bodo podprli zaupnice vlade ali ministrov.

Dušan Kumer iz SD je dejal, da bodo podprli kandidate in zaupnico vladi. „Vseh pet kandidatov si zasluži vso spoštovanje in pohvalo,“ je dejal.

Je Severna Koreja res bolj demokratična od Slovenije?

Zmago Jelinčič iz SNS je v uvodu povedal, da je po primerjanju stanja demokracije Slovenija slabša od Severne Koreje. Poudaril je, da smo postali policijska država, kjer so državljani kaznovani na vsakem koraku za vsako dejanje. Kot primer je navedel, da navadni državljan zaradi "kraje bureka" za šest mesec pristane v zaporu, nekdo, ki uniči podjetje, pa je celo "nagrajen". Jelinčič ob koncu ni želel povedati, kako bo glasovala poslanska skupina SNS, dodal pa je, da bo to znan ob glasovanju.

Borut Sajovic iz LDS je bil prepričan, da je vladi v času krize uspela ključna naloga, in sicer ohranitev socialne varnosti. "Tako kot generali ne zapuščajo vojske, tudi vojska ne zapušča generalov," je med drugim dejal.

Franc Žnidaršič iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je dejal, da bodo glasovali različno, po "svoji vesti in imeli v razpravi možnost dodatno obrazložiti mnenje vsakega od nas."

Laszlo Göncz je v imenu predstavnikov narodne skupnosti napovedal glasovanje po svoji vesti, osredotočila pa se bosta na zaupnico. Po njegovem mnenju so predlagani kandidati za ministre primerni.

Gorenak: Golobič išče mandatarja

V razpravi so poslanci ugibali tudi o možnosti, da bo katera izmed poslanskih skupin po padcu zaupnice predlagala novega mandatarja. Vinko Gorenak (SDS) je tako prepričan, da predsednik Zares Gregor Golobič "pripravlja teren za naše delo v naslednjem mesecu, torej išče mandatarja". "V trenutku, ko tukaj sedimo, vam kadrujejo novega predsednika vlade, to je jasno ko beli dan," je prepričan.

Golobič je takšne očitke zavrnil kot pritlehne računice, podtikanja in sklepanje o drugih po sebi. "Poniževanje in blodnje o mandatarjih so porazno spričevalo današnjega stanja," pravi Golobič, ki današnje razprave ocenjuje kot neresne in omejene.

Poslanec SD Luka Juri po drugi strani meni, da so alternativa tej vladi le predčasne volitve, zato ne vidi smisla iskati novo parlamentarno ravnovesje z novim mandatarjem. "Na teh volitvah je bil mandatar Borut Pahor in do novih volitev naj tako tudi ostane," je dejal. Tudi Miran Potrč je poudaril, da se v SD v primeru neizglasovane zaupnice zavzemajo za predčasne volitve.

Nepovezani poslanec Alojz Posedel pa je prepričan, da predčasne volitve za Slovenijo ne prinašajo popolnoma nobene rešitve. Glede današnje razprave o predčasnih volitvah, ko mnogi opozarjajo, da je treba karte na novo premešati, Posedel pravi, da je "problem Slovenije res v kartah, ker se ne znamo dogovoriti, ali bi igrali tarok ali pasjanso".

Koalicija v agoniji

Tudi po mnenju Jakoba Presečnika (SLS) se je koalicija znašla v agoniji, ko ni mogla izpeljati nujnih reform, saj je pri vsaki "vsaj eden od koalicijskih partnerjev vtaknil poleno med kolesje".

Anton Anderlič (LDS) pa po drugi strani meni, da bi morali podpreti ministrsko ekipo in potem "v miru pripraviti bilanco" ter določiti čas, v katerem bi odšli na volitve. "Najslabše pa je, da nam z ulice sporočajo, kdaj morajo biti volitve," pravi.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli je svojo nepodporo zaupnici utemeljil z besedami, da "vlada pada in razpada iz domišljavosti pa tudi ideološke nadutosti".

Anton Urh (DeSUS) je pojasnil, da ne bodo glasovali o tem, ali so predlagani ministrski kandidati primerni. Kot je dejal, so se danes znašli v prelomnem trenutku obstoja te vlade. In v tem prelomnem trenutno bo morala biti izkazana volja, ali "lahko pokažemo resnost in razum do državljanov", je dejal Urh. Potrebne so hitre odločitve, je še menil. Tako s sedanjim stanjem niso zadovoljni, saj po njegovih besedah ne zbuja nobenega upanja.

Poslanci SNS v razpravi ne sodelujejo, tako da uradno še vedno ni znano, kako bodo glasovali. Neuradno pa je slišati, da bodo poslanci nacionalne stranke zaupnici nasprotovali.

Teorije o izidu glasovanja o zaupnici